Na czym polega tyndalizacja?

Świeży groszek cukrowy wystarczy zblanszować i można podawać go do sałatki
To bardziej skomplikowana metoda pasteryzacji, polegająca na 2-3 krotnej pasteryzacji przetworów, którą przeprowadza się w odstępach 24-48 godzinnych.
/ 28.09.2010 12:07
Świeży groszek cukrowy wystarczy zblanszować i można podawać go do sałatki

Dzięki temu zniszczone zostają nie tylko drobnoustroje, ale także ich formy przetrwalnikowe. Tyndalizacji nie wymagają przetwory z owoców, kwaśnych i zakwaszanych warzyw. Natomiast trzeba tak konserwować mięsa, grzyby, fasolki, groszek, kalarepę czy kalafior.

Jeśli w domu mamy ciepło (25 stopni) tyndalizujemy produkty co 24 godziny.

Polecamy: Na czym polega blanszowanie?

Redakcja poleca

REKLAMA