Świeży groszek cukrowy wystarczy zblanszować i można podawać go do sałatki

Na czym polega tyndalizacja?

To bardziej skomplikowana metoda pasteryzacji, polegająca na 2-3 krotnej pasteryzacji przetworów, którą przeprowadza się w odstępach 24-48 godzinnych.
/ 28.09.2010 12:01
Świeży groszek cukrowy wystarczy zblanszować i można podawać go do sałatki

Dzięki temu zniszczone zostają nie tylko drobnoustroje, ale także ich formy przetrwalnikowe. Tyndalizacji nie wymagają przetwory z owoców, kwaśnych i zakwaszanych warzyw. Natomiast trzeba tak konserwować mięsa, grzyby, fasolki, groszek, kalarepę czy kalafior.

Jeśli w domu mamy ciepło (25 stopni) tyndalizujemy produkty co 24 godziny.

Polecamy: Na czym polega blanszowanie?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/30.03.2012 11:39
ahhahahah wyjmijcie glowe z dupy
/28.02.2012 09:06
Nie wiedzialam, co to jest tyndalizacja