Kukurydza - nie tylko na grilla

Według niektórych wierzeń człowiek został ulepiony z mąki kukurydzianej. Niezależnie od wyznania warto jednak bliżej przyjrzeć się samej kukurydzy - warzywo to ma szerokie zastosowanie: od kuchni po przemysł farmaceutyczny.
/ 12.09.2013 09:32

Kukurydza

Kukurydza - uprawa i spożycie

Obecnie w przyrodzie kukurydza nie występuje już w stanie dzikim. Uprawia się za to ponad 200 jej typów w odmianie pastewnej, zbożowej (wykorzystywanej do produkcji mąki i kaszy) oraz cukrowej. To właśnie ta ostatnia króluje na polskich straganach od lipca aż do października. Mimo że wciąż daleko nam do poziomu Amerykanów, z których każdy średnio zjada 6 kg kukurydzy rocznie, to z roku na rok zyskuje ona większe grono smakoszy również w naszym kraju. Dla porównania warto dodać, że statystyczny Polak zjada w tym samym czasie zaledwie 0,5 kg.

Zobacz także: Jak ugotować smaczną kukurydzę?

Wartości odżywcze kukurydzy

Kukurydza stanowi cenne źródło fosforu, selenu, potasu, magnezu oraz zeaksantyny – rzadkiego barwnika roślinnego, który m.in. wykazuje zdolność blokowania wolnych rodników. Duża zawartość skrobi stawia ją wśród ważnych źródeł energii. Polecana jest także osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu.

"Kukurydza jest również zasobna w witaminy z grypy B oraz witaminę E i A. Te ostatnie rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach" – mówi Julita Dudicz, dietetyk i specjalista ds. żywienia. – "Dlatego warto połączyć ziarna kukurydzy ze zdrowym tłuszczem roślinnym, który nie tylko doda smaku, ale także zapewni odpowiednie wchłanianie tego, co w kukurydzy najlepsze dla naszego organizmu".

Świeżą  kukurydzę należy przechowywać w lodówce. Niższa temperatura pozwala zachować naturalną słodycz ziaren.

Najlepiej smakuje gotowana i podawana na gorąco z solą i np. margaryną śniadaniową czy masłem. Jej świeże ziarna można dodawać do zup, dań mięsnych lub ugotować na mleku. Nadaje się także do marynowania, konserwowania i zamrażania. Doskonale sprawdzi się również jako potrawa z grilla.

Ciekawostką, jest to, że oprócz przeznaczenia kulinarnego kukurydza znajduje zastosowanie w innych gałęziach przemysłu spożywczego, m.in. spirytusowego, olejarskiego, piwowarskiego i cukierniczego. Stosowana jest także w farmacji, do produkcji leków oraz w przemyśle chemicznym, jako składnik żywic, papieru, lakierów i tkanin syntetycznych.

Kukurydza z grilla - przepis

Przed grillowaniem należy oczyścić kolbę z otaczających ją liści. Aby nie przypaliła się na ogniu warto pozostawić jedną, cienką warstwę, którą delikatnie ściągamy, by umyć kukurydzę i obrać ją z cienkich nitek. Usunięcie wszystkich nitek ze środka jest konieczne. W przeciwnym razie kukurydza nabierze gorzkiego smaku. Średniej wielkości kolbę grillujemy zwykle ok. 20 – 30  minut, często obracając. Aby przyspieszyć proces pieczenia, warto przed wrzuceniem na ruszt, zanurzyć kukurydzę na ok. 30 minut w wodzie. Na gotową potrawę warto nałożyć margarynę Śniadaniową z Masłem, która dzięki swoim właściwościom, łatwo roztapia się na gorących potrawach i nadaje im wykwintnego smaku.

Źródło: Materiały prasowe ZT Bielmar/bj

Zobacz także: Kukurydza pieczona w kolbach

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)