Ten osobliwy grzyb wygląda jak rafa koralowa albo... kalafior. Oto siedzuń sosnowy, czyli kozia broda i jego właściwości

grzyb kozia broda siedzuń sosnowy fot. Adobe Stock, Heiko Küverling
Kozia broda to potoczna nazwa dla grzyba siedzunia sosnowego. Nazywany jest także czasem szmaciakiem. Jest jadalny i w dodatku bardzo smaczny, ale grzybiarze często omijają go, aby nie pomylić się i nie zerwać koralówki, która jest niejadalna i lekko trująca. Kozią brodę najczęściej można spotkać pod sosnami przez całe lato i jesień.
/ 26.08.2023 05:58
grzyb kozia broda siedzuń sosnowy fot. Adobe Stock, Heiko Küverling

Kozia broda to ciekawie wyglądający grzyb, który przypomina rafę koralową. W Polsce jest uznany za gatunek zagrożony wyginięciem, ale i bez tego grzybiarze, nawet doświadczeni, niechętnie zbierają go do swojego koszyka. Jak rozpoznać kozią brodę w lesie?

Spis treści:

  1. Kozia broda (siedzuń sosnowy): jak wygląda?
  2. Kozia broda: występowanie
  3. Czy grzyb kozia broda jest jadalny?
  4. Z jakim grzybem można pomylić kozią brodę?

Kozia broda (siedzuń sosnowy): jak wygląda?

Siedzuń sosnowy, zwany także kozią brodą albo szmaciakiem, to ciekawy grzyb, który zupełnie różni się od większości swoich leśnych kuzynów. Wygląda raczej jak karbowana sałata albo kalafior, a jego kształt bywa bardzo nieregularny. Może mieć nawet kilkadziesiąt centymetrów średnicy i kilka kilogramów wagi.

Trzon koziej brody jest bardzo krótki, ale gruby, a miąższ miękki i biały. Sama kozia broda w młodej fazie jest biaława, później żółta, a dojrzały grzyb staje się brązowy. Napotkany w lesie jest prawdziwą atrakcją, podobnie jak fioletowe grzyby albo tzw. palce diabła (okratek australijski).

kozie brody grzyby szmaciaki

fot. Kozia broda grzyb/Adobe Stock, Mihai Constantin/Wirestock

Kozia broda: występowanie

Jak sama nazwa wskazuje, siedzuń sosnowy lubi... siedzieć pod sosnami. To właśnie w lasach iglastych, w których dominują sosny, można go spotkać. Rośnie od lipca do listopada. Niekiedy spotyka się go także w lasach mieszanych, ale zawsze w pobliżu iglaków.

Może z powodzeniem rosnąć zarówno na drzewach żywych, jak i martwych. Z tego powodu czasem określany jest jako grzyb pasożyt. Owocniki koziej brody najczęściej bytują u podstawy pni.

Czy grzyb kozia broda jest jadalny?

Większość grzybiarzy omija siedzunie, a tymczasem jest to naprawdę pyszny okaz. Ponadto uważany jest za grzyb leczniczy i tzw. superfood. Podobno pomaga wzmacniać odporność, wspierać organizm w leczeniu cukrzycy oraz ma właściwości przeciwzapalne.

Jak smakuje grzyb kozia broda?

Siedzuń ma przyjemny orzechowy smak i świetnie sprawdza się jako baza zup i kremowych sosów na bazie śmietany. Koziej brody nie zbiera się zbyt często nie tylko ze względu na jej osobliwy, podejrzany wygląd, ale także dlatego, że jest to grzyb zagrożony wyginięciem.

Z jakim grzybem można pomylić kozią brodę?

Kozia broda, pomimo swojego charakterystycznego wyglądu, może być mylona z niektórymi swoimi kuzynami. Najczęściej chodzi o koralówkę, która może wywołać biegunkę i wymioty, a także tzw. szmaciak dębowy, który jest chroniony przez prawo i nie należy go zbierać.

Koralówkę łatwo rozpoznać, ponieważ jej "kapelusz" jest bardziej rurkowaty. Szmaciaka dębowego można odróżnić głównie po tym, że o wiele bardziej woli towarzystwo jodły, niż sosny.

siedzuń sosnowy

fot. Grzyb kozia broda/Adobe Stock, eflstudioart

Czytaj także:
Czy wiesz, jak rozpoznać rydze?
Jak oczyścić kurki?
Objawy zatrucia grzybami

Redakcja poleca

REKLAMA