Dziką różę nie sposób pomylić z innym krzewem – kiedy owocuje, a także kiedy kwitnie. Jej pięciopłatkowe kwiaty mają różowy kolor i bardzo intensywnie pachną. Dlatego też doskonale sprawdzą się kulinarnie – na przykład w roli konfitury o ciekawym smaku.
Zobacz także: Jak robi się marmoladę?
Przygotowanie konfitury z kwiatów dzikiej róży nie jest trudne – wystarczy wiedzieć jak wybrać odpowiednie płatki.
Do przyrządzenia konfitury potrzeba co najmniej pół kilograma samych płatków – trzeba pamiętać, aby przy zrywaniu pozbawić je nasady, ponieważ ta jest gorzka.
Po zerwaniu kwiatów i oderwaniu płatków należy je umyć a następnie, a dopiero wtedy zważyć.
Następnie w dużym garnku należy zagotować 0,5 litra wody, do której wrzucimy płatki. Płatki gotujemy w wodzie około 5 minut, po czym dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn i 3 szklanki cukru.
Kiedy zawartość garnka doprowadzimy do wrzenia, na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 50 minut, aż cukier się rozpuści, a konfitura będzie wyraźnie gęsta. Pojawi się także charakterystyczna słodka piana na wierzchu.
Po zestawieniu z ognia przelewamy do małych słoiczków. Z takiej ilości płatków otrzymamy około 1 litra konfitury.
Konfiturą z płatków dzikiej róży z powodzeniem można nadziewać pączki, a także kruche drożdżowe rogaliki. Doskonale pasuje do naleśników i gofrów oraz do świeżych bułeczek.
Zobacz także: Jak przygotować jarzębinę i owoce róży na konfitury i nalewki?