dzika róża

Jak przygotować jarzębinę i owoce róży na konfitury i nalewki?

Jeśli chcemy zrobić konfiturę lub nalewkę z owoców róży czy jarzębiny musimy je odpowiednio wcześniej przygotować. Oto kilka rad, jak przygotować jarzębinę oraz owoce dzikiej róży na konfitury i nalewki.
/ 19.08.2010 11:43
dzika róża

Stara zasada mówiła, że jarzębinę, głóg, tarninę oraz owoce róży należy zbierać dopiero po przymrozkach. Mróz likwiduje gorycz w tych owocach. Jeśli jednak nie możesz czekać do przymrozków, bo akurat jesteś na uroczej jesiennej wycieczce i właśnie masz nieograniczony dostęp do tych dzikich owoców, wówczas zastąp zimę swoją zamrażalką.

Umyte, obrane i koniecznie osuszone owoce włóż do woreczków foliowych z suwakiem. Minimalny czas przemrażania jarzębiny czy róży to doba.

Zobacz także: Jak zrobić nalewkę z owoców morwy?