dzika róża

Jak przygotować jarzębinę i owoce róży na konfitury i nalewki?

Jeśli chcemy zrobić konfiturę lub nalewkę z owoców róży czy jarzębiny musimy je odpowiednio wcześniej przygotować. Oto kilka rad, jak przygotować jarzębinę oraz owoce dzikiej róży na konfitury i nalewki.
/ 19.08.2010 11:38
dzika róża

Stara zasada mówiła, że jarzębinę, głóg, tarninę oraz owoce róży należy zbierać dopiero po przymrozkach. Mróz likwiduje gorycz w tych owocach. Jeśli jednak nie możesz czekać do przymrozków, bo akurat jesteś na uroczej jesiennej wycieczce i właśnie masz nieograniczony dostęp do tych dzikich owoców, wówczas zastąp zimę swoją zamrażalką.

Umyte, obrane i koniecznie osuszone owoce włóż do woreczków foliowych z suwakiem. Minimalny czas przemrażania jarzębiny czy róży to doba.

Zobacz także: Jak zrobić nalewkę z owoców morwy?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (10)
/08.07.2011 13:33
Oj tak, bez jest do tego świetny :)
/15.06.2011 15:22
Witam w sobotni poranek warto wybrać się za miasto lub na wieś ,wzdłuż potoków rzek poszukać białych kwiatów czarnego bzu ,Suszymy go w ciemnym przewiewnym miejscu ,a zimą robimy herbatki gdy dopadnie nas przeziębienie szczególnie polecane dla dzieci .Miłej wycieczki
/15.06.2011 13:49
Jeszcze trochę i można będzie robić nalewki :)
POKAŻ KOMENTARZE (7)