Kolorowe procenty

Kilka kropli aromatycznego alkoholu, oszronione szklanki, plastry cytryny...
/ 29.12.2005 10:48
Drinki podane w pucharkach lub niedużych szklaneczkach, udekorowane pokrojonymi plasterkami cytryny, limonki albo innymi owocami, zamienią każde spotkanie w wytworną imprezę.

Najwygodniej będzie, jeżeli postawisz na stole schłodzone napoje w szklanych dzbankach, a przed podaniem rozlejesz je do mniejszych naczyń.

Najlepiej smakują koktajle dobrze schłodzone - nie zapomnij więc o kostkach lodu. Jeśli nie masz specjalnego kubełka do lodu, włóż je po prostu do szklanej miseczki. Możesz też do szklanek włożyć słomki, pozwalają dłużej delektować się smakowitym napojem. Kolorowe koktajle to znakomite pole do popisu dla amatorów wina. Truskawki połączone z szampanem lub musującym winem możesz podać na aperitif. Bardzo smaczne są też pokrojone w dość grube plastry czerwone grejpfruty zalane gazowaną wodą mineralną z dodatkiem ginu lub wermutu.

Soki i syropy
Są podstawą napojów z dodatkiem alkoholu. Najbardziej znane połączenie warzywno-alkoholowe to krwawa Mary, czyli sok pomidorowy z wódką, przyprawiony na ostro pieprzem, solą i kropelką tabasco. Więcej możliwości stwarzają soki i syropy owocowe. Najpopularniejsze drinki to sok pomarańczowy z campari i ginem, sok jabłkowy z żubrówką, sok grejpfrutowy z wódką, syrop miętowy z wodą mineralną i odrobiną wódki. Jednak wykorzystując sezonowe owoce i swoją pomysłowość, możesz przygotować przeróżne bajecznie kolorowe drinki. Pamiętaj tylko, że alkohol ma być jedynie dodatkiem do napoju. Drinki są bowiem zdradzieckie i bardzo szybko można się nimi upić.

Kwaśny i gorzki
Te dwa smaki najlepiej komponują się z alkoholem, a jednocześnie najszybciej gaszą pragnienie i orzeźwiają. Niezbędne do koktajli są cytryny, limonki, pomarańcze i grejpfruty.

Niebieski
Curacao Blue wymieszaj z małym kieliszkiem ginu, uzupełnij wodą mineralną, udekoruj sezonowymi owocami.

Cytrusowy
Wyciśnij sok z białego grejpfruta i limonki, uzupełnij wodą mineralną, dodaj kilka kropli czystej wódki i kostki lodu, udekoruj limonką.

Z mango
Białe wytrawne wino wlej do dużego kieliszka, włóż do niego kilka plasterków mango i kawałek drobno pokrojonej laski wanilii.

Arbuzowy
Miąższ z arbuza pokrój na kawałki, oddziel pestki, zmiksuj, połącz ze schłodzonym, wytrawnym lub półwytrawnym białym winem.

Miętowy
Mały kieliszek likieru miętowego wymieszaj z wodą mineralną i sokiem wyciśniętym z limonki.

Zofia Miętkiewicz, Renata Rowicka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)