Jakie są oblicza szaszłyka

Sos barbecue pasuje do wszystkich rodzajów grillowanych mięs - od karkówki przez popularne wieprzowe kiełbaski po delikatne mięso kurczaka.
Są takie dni kiedy masz ochotę na coś lżejszego niż duża porcja grillowanej karkówki? Zjadłbyś coś zarazem mięsnego jak i warzywnego? To dobry moment, by sięgnąć po kolorowe i pyszne szaszłyki. Poznaj ich różnorodne oblicza!
/ 05.08.2010 21:11
Sos barbecue pasuje do wszystkich rodzajów grillowanych mięs - od karkówki przez popularne wieprzowe kiełbaski po delikatne mięso kurczaka.

Są one tą potrawą, która nie tylko urozmaica grillową kuchnię, trafia w gust wielu osób, ale także pięknie się prezentuje podczas pieczenia i na talerzu.

Z czego zrobić szaszłyki

Raczej wypadałoby zapytać z czego ich nie robić? Szaszłyki mogą być zrobione z różnego rodzaju mięs, owoców morza, warzyw, owoców. Skoro można je zrobić prawie ze wszystkiego, to jak łączyć mięso z warzywami i owocami?

Drób – pierś z kurczaka lub indyka pokrojona w kostkę świetnie pasuje do owoców takich jak: ananas, banan, jabłko, jak również do warzyw: cebuli, pomidorów, cukinii.

Baranina – najlepiej komponuje się z warzywami, które podkreślają jej smak: cebulą, papryką, cukinią.

Karkówkę, łopatkę, boczek i kiełbasę najlepiej jest połączyć z czosnkiem, cebulą, pomidorami, papryką i pieczarkami.

Krewetki – najpopularniejsze grillowane owoce morza można łączyć z melonem, ananasem, cukinią, papryką.

Oczywiście te wszystkie połączenia należy wzbogacić aromatem ziół i przypraw.

Jak przygotować mięso na szaszłyki

Z pewnością zdarzyło Ci się choć raz, że zostałeś poczęstowany niedopieczonym, żylastym lub tłustym szaszłykiem. Zdarza się tak niestety w tzw. małych gastronomiach. Jednak Ty nie możesz sobie pozwolić na uraczenie gości takim „specjałem”. Mięso na szaszłyki należy kroić w małe, ale nie drobne kawałki, dlatego staraj się wykrawać kawałki pozbawione błon i nadmiaru tłuszczu. 

Polecamy: Warzywne szaszłyki z grilla

Ponieważ szaszłyk to połączenie mięsa i warzyw lub owoców, musisz zadbać o to by mięso było dopieczone, a owoce lub warzywa nie spaliły się. W tym celu mięso kroi się na małe porcje, a dodatkowo możesz je umieścić w marynacie na 2 godziny. 

Czytaj także: Tabela czasu grillowania ryb i owoców morza

Redakcja poleca

REKLAMA