Tabela czasu grillowania drobiu

Kurczaka powinno się grillować stroną z kośćmi do dołu aż do momentu, gdy mięso wewnątrz nie będzie różowe. Cały kurczak powinien być pieczony piersią do góry.

Poniżej tabela czasu grillowania sporządzona na podstawie książki M. Drennana „Przyjęcia Barbecue przy grillu”.

Rodzaj drobiu

Waga/Wielkość

Czas grillowania

Temp. Mięsa

Kawałki kurczaka i cała tuszka z kośćmi

Kurczak w całości

ok. 1,2 kg

1-1 ½ godziny

82 °C

Połówka kurczaka

680-800 g

1-1 ¼ godziny

82 °C

Pierś kurczaka z kością

ok. 230 g

30-35 minut

82 °C

Udo kurczaka

120-180 g

30-45 minut

82 °C

Skrzydełko kurczaka

ok. 75 g

30 minut

82 °C

Mały kurczak

350-450 g

45-60 minut

82 °C

Indyk w całości

11-13 min. Na 500g mięsa

5,5-7 kg

2 ½ - 3 godziny

82 °C

7-12 kg

3-4 godziny

82 °C

Pierś indyka

ok. 1,5 kg

1-1 ½ godziny

82 °C

Udo indyka

450-680 g

55-65 minut

82°C

Kaczka w całości

ok. 1,7 kg

1 ½ -2 godziny

82 °C

Filet z kaczej piersi

ok. 220 g

10-15 minut

77 °C

Bażant w całości

900g-1,2 kg

40-45 minut

82 °C

Gęś w całości

5-7 kg

3 godziny

82 °C

Kawałki kurczaka i indyka bez kości

Filet z piersi kurczaka

120-150 g

10-12 minut

77 °C

Kostki z mięsa kurczaka

po ok. 2,5 cm

10-12 minut

77 °C

Kotlety z kurczaka

grubość 2 cm

10-12 minut

77 °C

Sznycle z piersi indyka

grubość 0,5-1 cm

5-8 minut

77 °C

Kostki z piersi indyka

po ok. 2,5 cm

12-15 minut

77 °C

Pierś indyka

ok. 1,7 kg

1 godzina

77 °C

Zobacz także: Jak przygotować kurczaka z grilla po tajsku?

Redakcja poleca

REKLAMA