Kurczaka powinno się grillować stroną z kośćmi do dołu aż do momentu, gdy mięso wewnątrz nie będzie różowe. Cały kurczak powinien być pieczony piersią do góry.
Poniżej tabela czasu grillowania sporządzona na podstawie książki M. Drennana „Przyjęcia Barbecue przy grillu”.
Rodzaj drobiu |
Waga/Wielkość |
Czas grillowania |
Temp. Mięsa |
Kawałki kurczaka i cała tuszka z kośćmi | |||
Kurczak w całości |
ok. 1,2 kg |
1-1 ½ godziny |
82 °C |
Połówka kurczaka |
680-800 g |
1-1 ¼ godziny |
82 °C |
Pierś kurczaka z kością |
ok. 230 g |
30-35 minut |
82 °C |
Udo kurczaka |
120-180 g |
30-45 minut |
82 °C |
Skrzydełko kurczaka |
ok. 75 g |
30 minut |
82 °C |
Mały kurczak |
350-450 g |
45-60 minut |
82 °C |
Indyk w całości 11-13 min. Na 500g mięsa |
5,5-7 kg |
2 ½ - 3 godziny |
82 °C |
7-12 kg |
3-4 godziny |
82 °C |
|
Pierś indyka |
ok. 1,5 kg |
1-1 ½ godziny |
82 °C |
Udo indyka |
450-680 g |
55-65 minut |
82°C |
Kaczka w całości |
ok. 1,7 kg |
1 ½ -2 godziny |
82 °C |
Filet z kaczej piersi |
ok. 220 g |
10-15 minut |
77 °C |
Bażant w całości |
900g-1,2 kg |
40-45 minut |
82 °C |
Gęś w całości |
5-7 kg |
3 godziny |
82 °C |
Kawałki kurczaka i indyka bez kości | |||
Filet z piersi kurczaka |
120-150 g |
10-12 minut |
77 °C |
Kostki z mięsa kurczaka |
po ok. 2,5 cm |
10-12 minut |
77 °C |
Kotlety z kurczaka |
grubość 2 cm |
10-12 minut |
77 °C |
Sznycle z piersi indyka |
grubość 0,5-1 cm |
5-8 minut |
77 °C |
Kostki z piersi indyka |
po ok. 2,5 cm |
12-15 minut |
77 °C |
Pierś indyka |
ok. 1,7 kg |
1 godzina |
77 °C |
Zobacz także: Jak przygotować kurczaka z grilla po tajsku?