Tabela czasu grillowania ryb i owoców morza

Ryby i skorupiaki

Waga/Wielkość

Czas grillowania

Filety rybne

grubość ok. 1 cm

6-8 minut

grubość ok. 2 cm

8-10 minut

Filety lub steki rybne

grubość ok. 2,5 cm

10-12 minut

Kostki rybne (szaszłyki)

wielkość ok. 2,5 cm

8-10 minut

Ryby w całości i duże filety

grubość ok. 2,5 cm

10 minut

grubość ok. 4 cm

10-15 minut

grubość ok. 5-6 cm

15-20 minut

grubość ok. 7,5 cm (do 900 g)

20-30 minut

grubość ok. 7,5 cm (1-2 kg)

30-45 minut

Cały krab królewski

ok. 1,2 kg

10-12 minut

Homar w całości

ok. 900 g

18-20 minut

Odwłok homara

ok. 230-280 g

8-12 minut

Krewetki i homarce z

pancerzykiem

średnie

4-5 minut

duże

5-6 minut

bardzo duże

6-8 minut

Krewetki i homarce bez panc.

o 1-2 minuty krócej niż podano powyżej

Przegrzebki

Średnica 2,5-5 cm

4-6 minut

Sercówki

średnie

5-8 minut

Ostrygi

małe

3-6 minut

Omułki (mule)

średnie

4-5 minut

Zobacz także: Frutti di mare czyli owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA