Krok 1: Kup odpowiednią dynię
Kupując dynię z przeznaczeniem na miskę zwróć uwagę na 3 rzeczy:
- wielkość
- twardość
- kształt
Przede wszystkim wybieraj dynie niewielkie i twarde. Dynię, którą kupujesz z przeznaczeniem na miskę z dyni postaw na równej powierzchni – powinna dać się ustawić w stałym położeniu. Do przygotowania miski z dyni doskonała będzie japońska odmiana dyni – Hokkaido, która jest bardzo twarda. Jeśli nie dostaniesz takiej – kup dynię zwyczajną.
Uważaj na okazy, które leżały zbyt długo i zaczęły od spodu gnić – nie dość, że są niejadalne, to w roli miski mogą przeciekać.
Krok 2: Odetnij "czapeczkę" dyni
Teraz umyj dynię i postaw na stole. Obrysuj nożem miejsce, w którym będziesz ciąć. Teraz powoli wkłuj ostrze noża i odcinaj po linii.
Mając wyrysowaną ścieżkę cięcia możesz już obracać dynią w miarę wygody.
Jeśli chcesz, aby brzeg miski z dyni był zygzakowaty – odpowiednio ją powycinaj nożem.
Krok 3: Wydrąż dynię
Dynię wydrąż za pomocą łyżki. Staraj się dokładnie usunąć cały miąższ – zarówno pestki jak i nitki trzymające się ścianek warzywa. Pestki wysusz – będą doskonałym dodatkiem do zupy dyniowej.
Skoro miska z dyni jest już gotowa, koniecznie wykorzystaj przepis na zupę z dyni! Zobacz nasze propozycje: