POLECAMY

Jak suszyć grzyby - 5 najważniejszych zasad

Technika suszenia żywności znana jest człowiekowi od czasów prehistorycznych. Jej głównym celem jest odparowanie wody, która przyspiesza proces gnicia. Jak to robić szybko, tanio i skutecznie?
Joanna Mazur / 3 miesiące temu

Jakie znacie metody suszenia grzybów? Najstarsza z nich - to m.in. nawlekanie plastrów grzybów na cienki sznurek, a następnie wywieszanie ich na słońcu, bądź rozkładanie ich na kratownicy lub kamieniach na świeżym powietrzu. Są to jednak metody czasochłonne, wymagające stałego dostępu do słońca, co przy polskich, zmiennych, warunkach pogodowych, może być trudne.
Wykorzystanie nagrzanego wcześniej piekarnika do suszenia grzybów - metoda stosowana w wielu domach - również bywa zawodna. Bez dokładnego wyliczenia czasu suszenia, łatwo jest przypalić grzyby.  
Jakie są inne rozwiązania? Zobacz wideo!

Sprawdź inne porady kulinarne:

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)