Składniki:
- sprawiony lin ok. 1,4 kg
- szczypta suszonej szałwii
- starta skórka i sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 4 łyżki masła
- 3/4 szklanki ryżu
- 1, 5 szklanki bulionu warzywnego
- szczypta kurkumy
- 20 dag pieczarek
- duża cebula
- kilka gałązek koperku
- olej
- pomidor
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Rybę natrzyj solą, pieprzem, szałwią, połową soku i skórki z cytryny. Wstaw do lodówki na godzinę.
- W garnku rozgrzej połowę masła, wsyp opłukany ryż i mieszając, smaż kilka sekund. Dodaj bulion, sok i skórkę z cytryny, kurkumę, szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.
- Pieczarki opłucz, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki i cebulę przesmaż na pozostałym maśle, oprósz pieprzem. Wymieszaj z posiekanym koperkiem i 3 łyżkami ryżu.
- Przygotowanym farszem nadziej rybę, zepnij wykałaczkami i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Rybę skrop olejem, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C i piecz ok. 40 min.
- Pomidora umyj, pokrój w plastry, połóż na rybie i piecz jeszcze 5 minut. Lina podawaj na półmisku z pozostałym ryżem.