Składniki:
- 4 duże, sprawione flądry
- 2 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sok z całej cytryny
- 8 łyżek oleju
Na sos:
- 4 duże pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryby opłucz, osusz. Papryczki chili posiekaj z czosnkiem i natką, połącz z sokiem z cytryny i olejem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ryby ułóż na blasze, natrzyj przygotowaną pastą. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C.
- Pomidory umyj, natnij skórkę, sparz, obierz, pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj pomidory i czosnek. Smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos podawaj do ryb.