Jak przygotować zdrowe przekąski do pracy lub szkoły?

Zdrowa przekąska/fot. Fotolia
Zielone kanapki, jogurty bez szkodliwych dodatków, sałatki i bakalie to najlepsze pomysły na zdrowe przekąski do pracy lub szkoły. Jak przyrządzić zdrowe przekąski? Jak zaspokoić głód i nie przytyć? Co można przegryzać między posiłkami?
/ 03.12.2012 14:43
Zdrowa przekąska/fot. Fotolia

Produkty mleczne

Produkty bogate w białko niwelują uczucie głodu oraz dostarczają do organizmu wiele cennych składników. Wystarczy jogurt naturalny, twarożek czy serek z dodatkiem owoców lub warzyw.

Uważajmy jednak na te produkty mleczne, które posiadają substancje smakowe, gdyż często oznacza to duża ilość cukru.

Bakalie

Bogate w kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, są zdrowszym wariantem chipsów czy paluszków. W orzechach znajdują się błonnik, witamina E, potas, magnez, a w rodzynkach wapń, bor, żelazo, cynk, potas, witaminy z grupy B. Wszystkie te elementy działają korzystnie na koncentrację, a także poprawiają stan skóry.

Kanapki

Kanapki najlepiej przyrządzać na ciemnym pieczywie. „Razowiec” doda energii organizmowi. Jeśli pragniesz odmiany, zamiast standardowej kanapki z szynką lub serem spróbuj przyrządzić coś oryginalnego.

Ważne jest, aby nie łączyć pomidora z ogórkiem (ogórek niszczy zawartą w pomidorze witaminę C).

Oto dwa pomysły:

  1. Pieczywo pszenne z tuńczykiem (w sosie własnym), dodatkowo pomidor, a także odrobina cebuli. Warto doprawić pieprzem.
  2. Taka sama baza, w roli mięsa: pieczony indyk, do tego pomidor i sałata.

Zobacz też: Co warto zrobić na zapas?

Chrup warzywa przed telewizorem

Gdy oglądamy telewizję, często lubimy coś chrupać. Dobrym wyjściem jest przyrządzenie zdrowej przekąski, po której nie przybędzie nam dodatkowych kilogramów.

Polecamy sałatkę z pomidorów i z mozzarellą. Potrzebne będą:

  • 4 pomidory,
  • ser mozzarella,
  • bazylia (może być świeża lub suszona),
  • oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia,
  • pieprz i inne zioła.

Pomidory i ser należy pokroić na grubsze plastry, przekładając co drugi plaster pomidora mozzarellą. Udekorować bazylią, skropić oliwą z oliwek, posypać pieprzem i ziołami.

Inny pomysł: pory zawijane w szynkę. Potrzebne będą:

  • 4 małe pory,
  • 2 średnie pomidory,
  • 4 plasterki gotowanej szynki,
  • 10 dag żółtego sera,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz grubo mielony.

Pory po oczyszczeniu i opłukaniu pod bieżącą wodą wytrzeć do sucha.  Następnie pokroić na 20 cm kawałki (zielone części porów posiekać drobno). W żaroodpornym naczyniu ułożyć białe części porów i wstawić na 3 minuty do kuchenki mikrofalowej.

Pomidory umyć i pokroić w grubsze plasterki.

Pory wyjąć z kuchenki i każdy owinąć szynką. We wcześniej używanej żaroodpornej formie ułożyć plasterki pomidorów, a na nich „zawiniątka”. Posypać tartym serem i pokrojoną resztą porów. Przyprawić i zapiekać 5 minut w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.

Zobacz też: Nadziewamy warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA