Produkty mleczne
Produkty bogate w białko niwelują uczucie głodu oraz dostarczają do organizmu wiele cennych składników. Wystarczy jogurt naturalny, twarożek czy serek z dodatkiem owoców lub warzyw.
Uważajmy jednak na te produkty mleczne, które posiadają substancje smakowe, gdyż często oznacza to duża ilość cukru.
Bakalie
Bogate w kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, są zdrowszym wariantem chipsów czy paluszków. W orzechach znajdują się błonnik, witamina E, potas, magnez, a w rodzynkach wapń, bor, żelazo, cynk, potas, witaminy z grupy B. Wszystkie te elementy działają korzystnie na koncentrację, a także poprawiają stan skóry.
Kanapki
Kanapki najlepiej przyrządzać na ciemnym pieczywie. „Razowiec” doda energii organizmowi. Jeśli pragniesz odmiany, zamiast standardowej kanapki z szynką lub serem spróbuj przyrządzić coś oryginalnego.
Ważne jest, aby nie łączyć pomidora z ogórkiem (ogórek niszczy zawartą w pomidorze witaminę C).
Oto dwa pomysły:
- Pieczywo pszenne z tuńczykiem (w sosie własnym), dodatkowo pomidor, a także odrobina cebuli. Warto doprawić pieprzem.
- Taka sama baza, w roli mięsa: pieczony indyk, do tego pomidor i sałata.
Zobacz też: Co warto zrobić na zapas?
Chrup warzywa przed telewizorem
Gdy oglądamy telewizję, często lubimy coś chrupać. Dobrym wyjściem jest przyrządzenie zdrowej przekąski, po której nie przybędzie nam dodatkowych kilogramów.
Polecamy sałatkę z pomidorów i z mozzarellą. Potrzebne będą:
- 4 pomidory,
- ser mozzarella,
- bazylia (może być świeża lub suszona),
- oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia,
- pieprz i inne zioła.
Pomidory i ser należy pokroić na grubsze plastry, przekładając co drugi plaster pomidora mozzarellą. Udekorować bazylią, skropić oliwą z oliwek, posypać pieprzem i ziołami.
Inny pomysł: pory zawijane w szynkę. Potrzebne będą:
- 4 małe pory,
- 2 średnie pomidory,
- 4 plasterki gotowanej szynki,
- 10 dag żółtego sera,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz grubo mielony.
Pory po oczyszczeniu i opłukaniu pod bieżącą wodą wytrzeć do sucha. Następnie pokroić na 20 cm kawałki (zielone części porów posiekać drobno). W żaroodpornym naczyniu ułożyć białe części porów i wstawić na 3 minuty do kuchenki mikrofalowej.
Pomidory umyć i pokroić w grubsze plasterki.
Pory wyjąć z kuchenki i każdy owinąć szynką. We wcześniej używanej żaroodpornej formie ułożyć plasterki pomidorów, a na nich „zawiniątka”. Posypać tartym serem i pokrojoną resztą porów. Przyprawić i zapiekać 5 minut w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.
Zobacz też: Nadziewamy warzywa