Langusta to stosunkowo duży skorupiak morski zaliczany do owoców morza. Osiąga wielkość nawet do 8 kg i 60 cm długości. Najsmaczniejsze są nieduże okazy, ważące do 2 kg. Nie posiada szczypiec, ma czerwono – fioletowy pancerz pokrywający odwłok. Skorupiak ten posiada 5 par odnóży. Żywi się innymi skorupiakami. Występują w czystych wodach Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. Langusty są naturalnym wskaźnikiem czystości wód. Często zasiedlają dna morskie w pobliżu raf koralowych.
Polecamy: Jak przygotować owoce morza z grilla?
Przyrządzanie langusty
Langustę przyrządza się podobnie jak homara. Jej mięso jest jednak bardziej słodkie. Mięso jadalne znajduje się na odwłok. Jest delikatne, białe i niezwykle smaczne. Langusty podobnie jak homary podajemy przekrojone wzdłuż korpusu. Świetnie sprawdzają się smażone, gotowane, a także jako mięsny dodatek do zup i sałatek. Przetarte to doskonały składnik sosów i kremów. Najczęściej poddajemy ją gotowaniu lub parowaniu w czasie nie dłuższym niż 12 min. Jeśli korzystamy z gotowego mięsa, przygotowanie skróci się do 2- 3 min. Mięsa nie możemy przyrządzać dłużej bo straci swój smak i strukturę, stanie się twarde i gumowate. Langustę, począwszy od głowy zanurzamy we wrzątku. Gdy zostanie rozmrożona, należy ją natychmiast ugotować. Po ugotowaniu natomiast możemy ją przechowywać w lodówce przez dobę.
Polecane dania
Prosty przepis na langustę
Składniki: mrożona (oczyszczona i ugotowana wcześniej) langusta, słodka śmietana, masło czosnkowe, surowy ogórek, marchewka, seler, cykoria, papryka, kalafior, natka pietruszki, szafran, estragon, sól.
Sposób przygotowania: Gdy langusta już się częściowo rozmrozi, należy wyprostować jej szyjkę i natrzeć masłem czosnkowym. Następnie układamy ją grzbietem do dołu w głębokiej blasze. Doprawiamy estragonem, solą i natką pietruszki i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy 20 min. W trakcie często skrapiamy wodą.
Po upieczeniu musimy przekroić szyjkę wzdłuż i bardzo delikatnie wyjąć z niej mięso. Należy uważać, żeby nie naruszyć skorupy. Wyjmujemy langustę w całości i układamy na podgrzanym talerzu. Obok umieszczamy mięso pokrojone w plastry.
Do sosu z pieczenia dodajemy śmietanę i pół łyżeczki szafranu. Podajemy w sosjerce na gorąco. Jemy z wcześniej przygotowanymi surowymi warzywami. Danie dobrze będzie się komponować także z ryżem czy pieczywem francuskim.
Zobacz także: Jak przyrządzić kraba?
Langusta z piekarnika
Składniki: ok. 1 kg langusty, 50 dag mąki, 2 łyżki oleju, szklanka białego wytrawnego wina, gałązka rozmarynu, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Kroimy langustę na pół wzdłuż. Wyjmujemy jelito (ciągnie się od ogona do tułowia). Myjemy langustę pod bieżącą wodą, a następnie suszymy na papierowym ręczniku. Tak przygotowanego skorupiaka oprószamy delikatnie mąką i wkładamy do rondla, w którym podgrzaliśmy olej. Mięso solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i smażymy ze wszystkich stron. Dodajemy rozmaryn, zalewamy winem. Wstawiamy do piekarnika (temperatura 180 st. C.). Pieczemy 10 min, podajemy gorącą.
Zobacz także: Jakie są rodzaje krewetek?