W przeciwieństwie do białej kapusty z grzybami, czerwoną przyrządzać należy tak, aby była „sucha”. Dobrze jest zastosować kilka starych tricków.
Rada 1
Kapustę poszatkuj, rozłóż na dużej desce lub np. na stolnicy, posól i zostaw na godzinę.
Rada 2
Gdy puści soki, wyciśnij ją i wrzuć na WRZĄCĄ wodę
Rada 3
Gotuj przez ok. 10 minut, a następnie odcedź. Jeśli chcesz, aby zachowała kolor – skrop ją octem.
Rada 4
Dla smaku dodaj łyżkę masła, odrobinę wody i koniecznie trochę CUKRU. I podduś, aby odparować płyny.
Polecamy: Kapusta z olejem lnianym i grzybami
Rada 5
Jeśli lubisz kminek, dodaj go na etapie duszenia kapusty z masłem
Rada 6
Na etapie duszenia, możesz zastąpić wodę i ocet czerwonym, wytrawnym winem.