Jak przygotować czerwoną kapustę?

Kapusta modra
Nie tylko biała, ale i czerwona kapusta gości na wigilijnych stołach. Jak należy ją przyrządzać?
/ 22.05.2019 22:33
Kapusta modra

W przeciwieństwie do białej kapusty z grzybami, czerwoną przyrządzać należy tak, aby była „sucha”. Dobrze jest zastosować kilka starych tricków.

Rada 1
Kapustę poszatkuj, rozłóż na dużej desce lub np. na stolnicy, posól i zostaw na godzinę.

Polecamy: Duszenie grzybów

Rada 2
Gdy puści soki, wyciśnij ją i wrzuć na WRZĄCĄ wodę

Rada 3
Gotuj przez ok. 10 minut, a następnie odcedź. Jeśli chcesz, aby zachowała kolor – skrop ją octem.

Rada 4
Dla smaku dodaj łyżkę masła, odrobinę wody i koniecznie trochę CUKRU. I podduś, aby odparować płyny.

Polecamy: Kapusta z olejem lnianym i grzybami

Rada 5
Jeśli lubisz kminek, dodaj go na etapie duszenia kapusty z masłem

Rada 6
Na etapie duszenia, możesz zastąpić wodę i ocet czerwonym, wytrawnym winem.

Redakcja poleca

REKLAMA