Jak dobrać wino do posiłku? - krótki poradnik

By do owocowej tarty nie podać wytrawnego czerwonego wina, a do wołowiny słodkiego wina białego, warto wiedzieć jak dobierać wino do posiłku.
/ 12.09.2013 10:08

Wino

Dlaczego dobór wina do posiłku jest tak istotny? - Odpowiednie skomponowanie wina z potrawą lub jego głównym składnikiem sprawi, że posiłek nabierze zupełnie nowego, czasem zaskakującego smaku. Istotna jest jednak równowaga między winem a posiłkiem, oba elementy powinny się uzupełniać, żadne z nich nie może dominować - mówi Katarzyna Kasprzak z firmy Jantoń, oferującej m.in. wina do posiłku marki Celebro. - Prawidłowo wybrane wino nie tylko podkreśla aromat jedzenia. Trzeba też pamiętać o bardziej praktycznym wymiarze podawania wina do posiłków, choćby tym, że  jego spożywanie z tłustymi daniami ułatwi ich trawienie.

Zobacz także: Jak degustować wino?

Czym kierować się przy wyborze wina?

Część specjalistów uważa, że najlepszym drogowskazem w tej kwestii powinien być gust i dobry smak miłośników kulinariów. Rozwiązanie to sprawdzi się jednak tylko w przypadku osób posiadających pewne doświadczenie, które będą w stanie ocenić „przydatność” określonego rodzaju wina do konkretnego menu. Osobom, które lubią gotować, ale nie mają dużej wiedzy na temat dobierania win do posiłków z pewnością przyda się kilka prostych, ale bardzo cennych wskazówek.

Wino dobierajmy zawsze do dania głównego lub dominującego składnika posiłku. W przypadku dań w sosie wino komponujemy z kolei do sosu. Jeżeli jednym ze składników potrawy lub jej sosu jest wino, w kieliszkach  koniecznie powinien pojawić się ten sam gatunek.

Warto wiedzieć, że same kolory win stanowią dla nas pewną podpowiedź; czerwone trunki serwujmy do czerwonych mięs, z kolei białe - do ryb i drobiu. Istotną uwagą związaną z samymi kolorami wina jest to, aby białe wino było serwowane przed czerwonymi i różowymi.

Gdy planujemy przygotowanie potrawy kuchni regionalnej, warto zadbać, by na stole pojawiło się również wino lokalne. Zwolennicy tłustych potraw powinni wiedzieć, że do takich dań warto zaserwować wino o nieco większej zawartości alkoholu (ułatwia to ich trawienie). Z kolei miłośnicy wyrazistej, pikantnej kuchni w sklepie powinni szukać równie mocnych win o intensywnym zapachu. O czym jeszcze warto pamiętać? - Wina, podobnie jak posiłki, podajemy w kolejności od najlżejszych do najcięższych. Najpierw na stole powinno pojawić się wino wytrawne, później słodkie. Słodkie wino serwujemy zaś wyłącznie do deserów – wylicza Katarzyna Kasprzak.

Jak nie popełnić błędu przy doborze wina do potrawy?

Wiedza na temat win, ich gatunków i charakterystyki pozwoli dobrać je do każdego rodzaju potrawy. Okazuje się jednak, że istnieją dania i składniki, które nie powinny być z tym trunkiem łączone. - Do owoców, np. melonów i awokado serwowanych na przystawkę, nie podaje się wina.  Smaku zup, z uwagi na ich płynną konsystencję, również nie uzupełniajmy winem. Do jajek i szpinaku także nie warto podawać wina, bo w połączeniu z nimi trunek ten nabiera metalicznego posmaku – radzi ekspert.

Serwowanie wina - pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze

Gdy uda nam się wybrać wino pasujące do konkretnej potrawy nie zapomnijmy o tym, że trzeba je podawać w odpowiedniej temperaturze. Informacje o sposobie serwowania można znaleźć choćby na butelce.  Podobnie jak w przypadku innych artykułów spożywczych, przed zakupem wina warto  przyjrzeć się informacjom zawartym na etykiecie, by przekonać się na przykład skąd wino pochodzi.

Źródło: Materiały prasowe Adventure Media s.c. Agencja Public Relations/bj

Zobacz także: Jaki alkohol podać do deseru?

Redakcja poleca

REKLAMA