Ciśnieniowy ekspres do kawy Saeco Incanto OTC HD8917/09 to nowy standard w swojej klasie parzący wyśmienitej jakości kawę. Poznaj sztukę dekorowania cappucino i jeszcze bardziej wzbogać przeżycia związane z delektowaniem się kawą we własnym domu.
Idealny ekspres dla ciebie
Urzekający ekspres Saeco Incanto One Touch Milk Carafe HD8917/09 jest wyrazem przyświecającego marce Saeco dążenia do doskonałości.Ten prosty w obsłudze i wypełniony opatentowanymi innowacjami ekspres pozwala rozkoszować się szeroką gamą rodzajów kawy - od espresso przez cappuccino po latte macchiato - przygotowywanych przez naciśnięcie jednego przycisku.
Dzięki innowacyjnemu, dwukomorowemu dzbankowi na mleko Incanto OTC wytwarza wspaniałą, aksamitną piankę, która ostrożnie wlana do filiżanki zachwyci zwłaszcza amatorów cappuccino. Aż chce się wydobyć z napoju jeszcze więcej i zamienić je w małe dzieło sztuki. Poznaj więc tajniki dekorowania cappucino mlekiem i czekoladą i wydobądź z kawy ucztę dla oka i podniebienia.
Dekorowanie czekoladą: Cioko Art
Połączenie kawy i czekolady daje wyborną syntezę wzajemnie wzmacniających się smaków. Na tym właśnie polega istota wyjątkowej formy sztuki – dekorowania kawy czekoladą znanej jako "Cioko Art". Aby zostać artystą, wystarczy zaopatrzyć się w sos czekoladowy w opakowaniu do wyciskania zakończonym niewielkim otworem.Najłatwiejsze do wykonania wzory to pajęczyna, serce i kwiatek. Aby wykonać pajęczynę:
- narysuj na powierzchni cappuccino kształt spirali,
- następnie za pomocą wykałaczki nakreślić wychodzące z jej centrum linie (podobnie jak w przypadku róży wiatrów).
- narysuj cztery lub pięć kółeczek o średnicy około 0,5 cm,
- następnie za pomocą wykałaczki przecinaj każde z nich na pół, uzyskując w ten sposób kształt serca.
- nakreśl koncentryczne okręgi, które tworzą podstawę kształtu kwiatka,
- następnie oba okręgi podziel na cztery części, zaczynając od środka i powtórz tę czynność, lecz tym razem prowadząc linie w kierunku centrum.
Sztuka dekorowania mlekiem: Latte Art
Jeśli nie przepadasz za czekoladą lub dbasz o linię, możesz z powodzeniem oddać się sztuce dekorowania mlekiem, czyli "Latte Art". Przy odrobinie wyobraźni, za pomocą spienionego mleka na powierzchni aksamitnego espresso wyczarujesz prawdziwe dzieła sztuki.Chcąc podarować ukochanej osobie serce:
- zacznij nalewać mleczną piankę w samym środku espresso z wysokości około 6–7 cm od cremy, aby wydobyć ciemną barwę kawy,
- gdy filiżanka jest już do połowy pełna, zbliż dzióbek do powierzchni kawy bez zmiany tempa nalewania mleka, tak by uzyskać biały okrągły kształt,
- następnie, gdy filiżanka jest już pełna, przecinaj koło na pół za pomocą strumienia mleka, szybko zbliżając do powierzchni dzióbek karafki i przerywając nalewanie.
- zacznij nalewanie mleka niedaleko krawędzi filiżanki (tworząc charakterystyczny ogonek) i natychmiast przesuwaj dzióbek nad środek filiżanki,
- następnie dalej nalewaj mleko, aż do powstania białego okrągłego konturu.
- nalewaj mleko z dość dużej wysokości, utrzymując ciemną barwę powierzchni cappuccino aż do momentu napełnienia filiżanki do połowy
- na tym etapie zbliż dzióbek do powierzchni napoju i od naprzeciwległej strony przesuwaj strumień mleka w swoim kierunku, za pomocą wahadłowych ruchów od boku do boku filiżanki, tworząc kształt przypominający węża
- po wypełnieniu filiżanki przetnij uformowany w ten sposób kształt strumieniem mleka, szybko unosząc w górę dzióbek i przesuwając go w kierunku przeciwnym niż poprzednio.