Jak przygotować domową musztardę?

Musztarda.
Podajemy prosty sposób na przygotowanie smacznej musztardy w domu. Musztarda własnej roboty będzie na pewno zdrowsza - bez konserwantów. I o to chodzi - ma być smacznie i zdrowo!
/ 14.11.2011 10:17
Musztarda.

Wiadomo, że kupienie słoiczka musztardy pozwala zyskać czas i gotowy dodatek do podawanego dania, ale warto pokusić się o zrobienie tego pysznego dodatku samemu. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że pozbawiony będzie szkodliwych konserwantów oraz, że jego smak będzie w pełni odpowiadał zarówno nam, jak i wybrednym często domownikom. Dzięki autorskim dodatkom odkryjemy musztardę na nowo.

W wielu językach słowo musztarda jest równoznaczne z naszym słowem gorczyca i nic dziwnego - te małe ostre ziarenka stanowią niezastąpioną bazę tej najczęściej złocistej substancji. Musztarda poprawia smak podawanych dań od początku naszej ery - wymyślono ją w Rzymie i od tego czasu powstało ponad 10 jej podstawowych rodzajów, z których wszystkie mają działania lecznicze - pomagają przy zbyt wysokim ciśnieniu krwi, złej przemianie materii, wypryskach skórnych.

Dziś sprawdzimy, jak najlepiej przygotować musztardę w zaciszu własnego domu, ale zanim o tym - należy pamiętać,że biała gorczyca jest łagodniejsza od czarnej,więc zdecydowanie warto eksperymentować i dodatkowo nie poprzestawać na podstawowych składnikach.

Jeśli dodasz do musztardy chrzan, koperek, czosnek, paprykę lub cebulę, to uzyskasz jej własny, niepowtarzalny smak.

A oto przepis na domową musztardę:

Przygotuj 70 g gorczycy (białej lub czarnej, lub ich mieszanki), 20 ziaren pieprzu czarnego, 20 g kolendry, 100 ml octu jabłkowego lub winnego - w zależności od upodobań, 25 ml wody, łyżkę cukru, łyżeczkę soli.

Ziarenka gorczycy, pieprzu oraz kolendrę należy drobno zmielić, całość wrzucić do miski. Następnie dosypać cukier i sól, potem dolać ocet i wodę. Masę dobrze wymieszać i po włożeniu do słoiczka odstawić na 24 godziny.

Dla osób lubiących musztardę mniej kremową: 2 części gorczycy, połowę kolendry oraz pieprz zmielić, a 1 część gorczycy i drugą połowę kolendry zgnieść i dopiero dodać cukier, sól, ocet i wodę.

Zobacz też: Czy wiesz jak przygotować sos musztardowy?

Redakcja poleca

REKLAMA