Morele na surowo
Możemy jeść morele same ze sobą, tylko wcześniej umyte. Możemy robić koktajle z mlekiem lub jeśli wolimy coś gęstszego, z kefirem, jogurtem naturalnym lub maślanką (w zależności od tego, jaki smak nam odpowiada).
Możemy również przygotować smoothie. Do blendera wlewamy szklankę soku pomarańczowego, 1 grubo pokrojonego banana oraz 6 moreli bez pestek– parzonych i obranych ze skórki. Po zmiksowaniu przelewamy do schłodzonych szklanek i dodajemy kostki lodu. Jest to idealny sposób dla osób, które nie przepadają za mlekiem i jego przetworami.
Morele możemy dodawać też do sałatek owocowych. Potrzeba: 0,5 melona żółtego, 5 moreli, 1 pomarańczy, garści truskawek, jagód lub borówek amerykańskich, 100ml jogurtu naturalnego. Z melona wydzielamy kulki za pomocą wycinaka do kulek, morele myjemy, parzymy, ściągamy z nich skórkę i kroimy na pół, pomarańczę parzymy, obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i obieramy z białych błonek. Drobne owoce myjemy i osuszamy. Przygotowane owoce mieszamy z jogurtem.
Sałatkę możemy ewentualnie dosłodzić cukrem waniliowym lub dodać syropu owocowego.
Desery z morelami
Morele możemy dodawać tez do deserów- tart, tartaletek z galaretką, babeczek z kremem budyniowym lub bitą śmietaną. Możemy ugotować je w syropie cukrowym (woda z cukrem w proporcji 1:1) i polewać naleśniki z twarogiem, lub np. lody śmietankowe.
Możemy też przygotować crumble z morelami. 100g masła, 0,5 szkl. mąki, 100g mielonych orzechów włoskich, 0,5 szkl. cukru i 750g moreli. Morele myjemy, kroimy na pół, formę do zapiekania smarujemy lekko masłem i wysypujemy cukrem. Morele układamy ściśle na dnie. Z masła, mąki, mielonych orzechów i cukru wyrabiamy kruszonkę, którą wysypujemy na owoce. Zapiekamy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Idealne na leniwe popołudnie z dodatkiem lodów waniliowych.
Morele z mięsem
Morele możemy też suszyć, a zimą mieć zdrową przekąskę lub dodatek do musli, lub wszędzie tam gdzie potrzeba nam słodyczy i koloru tych owoców: w ciastach i ciasteczkach z dodatkiem bakalii, czy w towarzystwie mięsa pieczonego.
Zobacz też: Zamiast peklować można suszyć.
Mielone z morelami, to kolejny pomysł na wykorzystanie suszonych owoców. Potrzeba: 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 50 g moreli, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka curry, 1 łyżka papryki słodkiej w proszku, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku. Morele drobno siekamy, cebulę siekamy i przesmażamy na łyżce oleju. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do cebuli, chwilę smażymy, studzimy. Do mięsa dodajemy morele, przestudzoną cebulę z czosnkiem oraz przyprawy, i bułkę tartą oraz jajko, dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną masła dla smaku. Podajemy z ryżem i sałatą.
Zobacz te z: Mięsa z owocami.