Daktyle to bogactwo potasu i glikogenu. Pozytywnie wpływają na układ trawienny i zapobiegają zaparciom. Ich naturalna słodycz sprawia, że świetnie nadają się do przygotowania zdrowszej wersji nutelli, czy przystawek na słodko. Sprawdź jak przygotować daktyle tak, aby smakowały najlepiej!
Daktyle w czekoladzie
Oto składniki na daktyle w czekoladzie:
- 20 daktyli
- 20 migdałów
- opakowanie czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Jak zrobić daktyle w czekoladzie?
Do daktyli wkładamy w środek po jednym migdale. Nadziewamy na wykałaczkę i odstawiamy na bok. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie dolewamy olej kokosowy. W tak przygotowanej mieszance moczmy daktyle i odkładamy na bok na papier do pieczenia. Zostawiamy do zastygnięcia. Posypujemy pieprzem kajeńskim i sola gruboziarnistą. Przekładamy do lodówki na około 20 minut. Tak przygotowane daktyle smakują wyśmienicie jako deser lub przystawka dla gości.
Tort bezowy z daktylami
Oto składniki na tort bezowy z daktylami:
- 6 białek jaj
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki octu
- łyżka skrobi kukurydzianej
- opakowanie kremówki
- łyżka cukru pudru
- garść daktyli
- mango
Jak zrobić tort bezowy z daktylami?
Rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie ubijamy białka jaj na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier puder do masy. Wsypujemy skrobię ziemniaczaną i ocet. Miksujemy do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Pieczemy przez 1,5 godziny stopniowo susząc bezę. W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na gęstą pianę. Kroimy mango i daktyle na mniejsze plasterki. Po wysuszeniu bezę dekorujemy kremem i owocami. Tak przygotowany deser jest idealny na rodzinne spotkania.
Nutella z daktyli
Oto składniki na nutellę z daktyli:
- garść posiekanych orzechów laskowych
- łyżka kakao
- 15 daktyli
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić nutellę z daktyli?
Orzechy laskowe prażymy przez minutę na suchej i rozgrzanej patelni. Następnie siekamy za pomocą ostrego noża. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 20 minut. Przekładamy do blendera i miksujemy z orzechami i kakao przez około 10 minut. Po uzyskaniu gęstej i gładkiej masy dolewamy ekstrakt waniliowy i doprawiamy solą. Tak przygotowaną nutellę z daktyli możemy przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach. Idealnie smakuje zarówno na kanapkę, jak i nadzienie do drożdżowych bułek.