Przesolona zupa może znów smakować jak wcześniej, pod warunkiem, że zastosujesz jeden z tych trików.
- Do zupy wrzuć 2 surowe białka jajka (białko wiąże sól). Później przecedź zupę przez sito albo po prostu zbierz z powierzchni ścięte białko.
- Wrzuć do przesolonej zupy jabłko pokrojone w ćwiartki i gotuj przez 10 min. Nie bój się, zupa nie będzie miała jabłkowego smaku.
- Dolej przegotowanej wody i rozcieńcz zupę. Uważaj jednak, by nie przesadzić (zupa może stać się zbyt rzadka).
- Dodaj do zupy jogurt albo śmietanę (ewentualnie mleko) – smak będzie znacznie łagodniejszy.
- Wrzuć do przesolonej zupy woreczek z ryżem i gotuj przez 10 minut, następnie wyjmij (przygotuj na jego bazie inne danie z ryżem, nie wyrzucaj go).
- Wrzuć do przygotowanej zupy surowego, obranego dużego ziemniaka (ale niepokrojonego!). Gotuj zupę przez 10 minut. Ziemniak wchłonie wówczas nadmiar soli.
Pamiętaj, że jeśli wrzuciłaś do zupy ziemniaka, który zabrał sól, wyjmij go, nie gotuj dalej. W przeciwnym razie nadal zupa będzie za słona.
Artykuł pierwotnie został opublikowany 20.05.2010.
Zobacz więcej porad kulinarnych:
Czym zagęścić sos nie używając mąki?
Kiedy solić ziemniaki, rosół, mięso
Co zamiast bułki tartej? Dietetyczna panierka do schabowego