Składniki na 4 porcje:
- 2 główki cykorii (20 dag),
- 3 łyżki soku cytrynowego,
- 2 duże mięsiste pomidory,
- 1 duża mandarynka bez pestek,
- 5 nadziewanych zielonych oliwek,
- sól,pieprz,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- 3 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania:
- Cykorie umyć, osuszyć i oczyścić z zewnętrznych liści, część od korzenia nieco skrócić. Główki cykorii przekroić wzdłuż na pół i skropić niewielką ilością soku cytrynowego. Pomidory obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki, wyciąć nasadę ogonka i gniazdo nasienne, ćwiartki pomidorów pokroić w kostkę.
- Mandarynkę umyć, obrać i podzielić na cząstki. Oliwki pokroić w plasterki. Pozostały sok cytrynowy wymieszać z syropem klonowym, oliwą, szczyptą soli, pieprzu, dodać pokrojone pomidory, cząstki mandarynki i oliwki. Wszystkie składniki wymieszać.
- Sałatkę pomidorowo-mandarynkową odstawić na 10 minut, po czym napełnić nią połówki cykorii i ułożyć na półmisku.
- Mandarynkę umyć, obrać i podzielić na cząstki. Oliwki pokroić w plasterki. Pozostały sok cytrynowy wymieszać z syropem klonowym, oliwą, szczyptą soli, pieprzu, dodać pokrojone pomidory, cząstki mandarynki i oliwki. Wszystkie składniki wymieszać.
- Sałatkę pomidorowo-mandarynkową odstawić na 10 minut, po czym napełnić nią połówki cykorii i ułożyć na półmisku.
Polecamy: Galeria potraw z cykorią