Jeśli chodzi o luksus w modzie, wszyscy mamy chyba podobne skojarzenia - torba Birkin Hermes, kultowa chanelka, drogi Rolex, szpilki Louboutina... A co, jeśli mowa o ekskluzywnych produktach spożywczych? Czy żywność w ogóle może być luksusowa?
Kulinarny luksus
Lidl przeprowadził badania, z których można dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat kulinarnych upodobań Polaków.- Najczęściej jako produkty luksusowe wskazywano żywność ekologiczną (odpowiedziało tak aż 50% mieszkańców największych miast).
- Co ciekawe, Polacy za ekskluzywne częściej uznają polskie produkty, a nie zagraniczne.
- Za najbardziej luksusowe zostały uznane kawior i homary. Ponad połowa respondentów za luksusowe uważa też trufle i krewetki.
- Najczęstszym powodem rzadkiego kupowania produktów luksusowych jest ich wysoka cena. Taki sam powód główny deklarują osoby nie kupujące ich w ogóle (69%).
- Dla kobiet częściej problemem jest to, że nie wiedzą jak je przyrządzić i obawa, że nie będą smakowały rodzinie.
- Ponad połowa Polaków stara się ugotować coś specjalnego przynajmniej raz na 2-3 miesiące.
- Polacy najchętniej swoim gościom podaliby pieczeń lub typowo polskie dania.
Sprawdź też ciekawe zbiory przepisów:
Przepisy na dania kuchni polskiej - 50 pomysłów
Przepisy kuchni włoskiej - 49 pomysłów
Ciasta z makiem - przepisy
Przepisy kuchni włoskiej - 49 pomysłów
Ciasta z makiem - przepisy