Co można zrobić z łodyg i liści selera naciowego? Prawdziwe rekordy popularności bije zdrowy sok z selera. To warzywo można także wykorzystać do sałatki, zupy albo sosu. Poniżej przedstawiamy sporo inspiracji.
Wybierając selera podczas zakupów, zwróć uwagę na kolor łodyg i listków. Powinny one być jasno lub ciemnozielone, bez niezdrowych przebarwień.
Spis treści:
- Sok z selera naciowego
- Seler naciowy na surowo
- Liście selera do sałatki
- Zupa z liści i łodyg selera naciowego
- Sos z selera
Sok z selera naciowego
Sok z selera ma nieocenione właściwości zdrowotne. Pobudza on przemianę materii i usuwa szkodliwe produkty uboczne, doskonale oczyszcza organizm z wszelakich toksyn. Wpływa znakomicie nie tylko na wygląd, ale i zdrowie. Seler zawiera magnez, cynk, wapń, żelazo i potas, a także wiele witamin, szczególnie C i tych z grupy B. Poza tym seler zaliczany jest do afrodyzjaków.
Sok z łodyg i liści selera, które nadają charakterystyczną goryczkę, łącz z sokiem wyciśniętym z marchwi lub jabłek, aby zbalansować smaki.
Seler naciowy na surowo
Warto spróbować również surowych łodyg z selera, maczanych w pysznym dipie - np. sosie czosnkowym. Surowy seler zawiera wszystkie składniki mineralne i jest zdecydowanie najzdrowszy, bo nie jest poddawany obróbce cieplnej.
Liście selera naciowego do sałatki
Innym pomysłem jest sałatka z liśćmi selera naciowego oraz jego łodygami.
Składniki:
- 70 dag ugotowanych w mundurkach, młodych ziemniaków,
- papryka, np. czerwona,
- 3-4 łodygi selera naciowego (mogą być wraz z liśćmi),
- 1/2 pęczka koperku,
- 2 małe, czerwone cebule,
- dowolne kiełki,
- pęczek szczypiorku,
- 5 łyżek oliwy,
- łyżka musztardy,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze części.
- Paprykę przekrój na pół, oczyść, pokrój w plasterki.
- Seler naciowy umyj, również pokrój.
- Czerwoną cebulę obierz i pokrój.
- Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
- Składniki sałatki przełóż do miski, wymieszaj.
- Z 5 łyżek oliwy, łyżki musztardy, soli i pieprzu, przygotuj sos.
- Dodaj sos do sałatki, wymieszaj.
- Posyp sałatkę kiełkami lub pestkami - np. dyni.
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Zupa z liści i łodyg selera naciowego
Seler idealnie nadaje się także do potraw na ciepło. Niebanalnym pomysłem jest na przykład zupa jabłkowo-selerowa.
Składniki:
- 3 ziemniaki,
- 8 łodyg selera naciowego (mogą być razem z listkami),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 średnia cebula,
- 2 jabłka,
- 1 i 1/2 l bulionu,
- łyżka masła,
- pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Cebulę, czosnek i ziemniaki obierz i pokrój.
- Seler naciowy również oczyść i posiekaj.
- W garnku z grubym dnem roztop masło, wrzuć i przesmaż cebulę i czosnek. Po paru minutach dodaj ziemniaki i liście selera wraz z łodygami.
- Smaż przez parę minut, co chwilę mieszając. Zalej całość bulionem.
- Gotuj 15-20 minut.
- Dopraw solą i pieprzem, możesz dodać inne przyprawy według uznania.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój.
- Wrzuć do zupy selerowej, gotuj kolejne 15 minut.
- Gotową zupę najlepiej zmiksować na gładki krem.
Sos z liści i łodyg selera
Żeby przygotować smaczny sos, podsmaż na maśle czosnek, następnie na gorące masło wyłóż pokrojone łodygi i liście selera, a także cebulę. Kiedy seler będzie miękki, dodaj śmietanę i podduś chwilę. Warto dodać, że ciekawym zastępstwem czosnku mogą być na przykład migdały.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.06.2011 na zlecenie Edipresse
Zobacz inne ciekawe przepisy: