Wiosenna sałatka
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 żółte papryki
- 1 ogórek
- 3 cebulki dymki
- prażone pestki dyni
- 1 pęczek szczypioru
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w drobniejsze kawałki, wedle uznania. Wrzucamy do miski. Z jogurtu, czosnku, posiekanego szczypioru, cebulek soli i pieprzu przygotowujemy sos. Prażymy pestki dyni. Znajdujące się w misce warzywa polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni.
Pieczone cebulki z sosem paprykowym-oliwkowym
Składniki:
- 10 cebulek dymek
- 1 pęczek szczypioru
- 2 papryki żółte
- 2 papryki pomarańczowe
- 2 ząbki czosnku
- 10 zielonych oliwek
- Garść prażonych orzechów nerkowca
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulki nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy w piekarniku. Paprykę i szczypior kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy wraz z pozostałymi składnikami do blendera. Całość miksujemy. Upieczone cebulki podajemy z powstałym sosem.
Zobacz także: Cebula jako przyprawa
Tartaletki z cebulą
Składniki:
Kruche ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 100g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Farsz:
- 8 cebulek dymek
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka miodu
- 150 g żółtego sera
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz sól. Zagniatamy ciasto jak najszybciej potrafimy. Starajmy się zrobić to np. widelcem lub nożem. Istotne jest aby ciasto miało jak najmniejszy kontakt z ciepłem naszych dłoni. Jeżeli masa będzie za sucha możemy dolać odrobinę wody. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na godzinę w lodówce. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę oraz czosnek kroimy na plasterki. Na patelnię wlewamy 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Przekładamy cebulę oraz czosnek na patelnię, solimy i smażymy 8-10 minut. Dolewamy wino. Następnie dodajemy cukier oraz miód. Czekamy, aż wino odparuje od czasu do czasu mieszając. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki wielkości naszych foremek. Smarujemy foremki masłem i przekładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem (możemy dodatkowo przykryć ciasto papierek do pieczenia i wsypać do foremek fasolę aby nie wyrosło) pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200°C. Następnie zdejmujemy papier z ciasta i pieczemy kolejne 5-10 minut. Wyjmujemy ciasto i studzimy. Po wystudzeniu nakładamy farsz. Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 180 °C. Następnie dodajemy na wierzch starty ser i pieczemy do czasu jego rozpuszczenia.
Placuszki z serem i dymką
Składniki:
- 5 cebulek dymek
- 1 pęczek szczypioru
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- ½ szklanki mleka
- 100 g startego startego sera
- Sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
Cebulki kroimy w plasterki. Mieszamy mąkę z jajkami. Dolewamy powili mleko uważając aby ciasto nie zrobiło się za rzadkie. Do powstałego ciasta dodajemy starty ser, pokrojoną w plasterki cebulę oraz przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Z powstałego ciasta smażymy placki. Podajemy z kwaśną śmietaną wymieszaną z pokrojonym szczypiorem.
Pasta kanapkowa z cebulką dymką
Składniki:
- 100 g twarożku śmietankowego
- 1 pęczek szczypioru
- 3 cebulki dymki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szczypiorek kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy z pozostałymi składnikami do blendera. Tak powstałą pastą grubo smarujemy chleb.
Zupa z dymką
Składniki:
- 10 cebulek dymek
- 1 ząbek czosnku
- 3 pęczki szczypioru
- 1 pęczek pietruszki
- 1 włoszczyzna
- 4 pałeczki z kurczaka
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 1,5 litra wody. Dodajemy włoszczyznę, pałeczki kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie, sól. Gotujemy wywar. Kroimy cebulkę w piórka i czosnek w plasterki, a następnie delikatnie podsmażamy i dodajemy do wywaru. Gotujemy przez 30 minut. Na koniec siekamy szczypiorek oraz pietruszkę i dodajemy do powstałej zupy. Gotujemy 1-2 minuty i podajemy z tostami. Wedle uznanie możemy zupę doprawić ostrą papryką i/lub śmietaną.
Zobacz także: Cebula i czosnek w profilaktyce nowotworowej