Cebula dymka – polecamy przepisy z dymką

Cebula dymka to soczysta, wiosenna młoda cebulka. Świeża powinna być niewielka, twarda i jędrna, o bardzo delikatnym smaku, w białym lub kremowym kolorze. Bardzo często sprzedawana jest w pęczkach razem z soczyście zielonym szczypiorem. Ponieważ sezon na to warzywo rozpoczyna się już w kwietniu przedstawiamy serię przepisów uwzględniających tę właśnie cebulkę.
/ 25.03.2013 11:42

Wiosenna sałatka

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 żółte papryki
  • 1 ogórek
  • 3 cebulki dymki
  • prażone pestki dyni
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w drobniejsze kawałki, wedle uznania. Wrzucamy do miski. Z jogurtu, czosnku, posiekanego szczypioru, cebulek soli i pieprzu przygotowujemy sos. Prażymy pestki dyni. Znajdujące się w misce warzywa polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni.

Pieczone cebulki z sosem paprykowym-oliwkowym

Składniki:

  • 10 cebulek dymek
  • 1 pęczek szczypioru
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki pomarańczowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 zielonych oliwek
  • Garść prażonych orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulki nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy w piekarniku. Paprykę i szczypior kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy wraz z pozostałymi składnikami do blendera. Całość miksujemy. Upieczone cebulki podajemy z powstałym sosem.

Zobacz także: Cebula jako przyprawa

Tartaletki z cebulą

Tartaletki

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Farsz:

  • 8 cebulek dymek
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 150 g żółtego sera

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz sól. Zagniatamy ciasto jak najszybciej potrafimy. Starajmy się zrobić to np. widelcem lub nożem. Istotne jest aby ciasto miało jak najmniejszy kontakt z ciepłem naszych dłoni. Jeżeli masa będzie za sucha możemy dolać odrobinę wody. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na godzinę w lodówce. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę oraz czosnek kroimy na plasterki. Na patelnię wlewamy 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Przekładamy cebulę oraz czosnek na patelnię, solimy i smażymy 8-10 minut. Dolewamy wino. Następnie dodajemy cukier oraz miód. Czekamy, aż wino odparuje od czasu do czasu mieszając. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki wielkości naszych foremek. Smarujemy foremki masłem i przekładamy ciasto.  Nakłuwamy widelcem (możemy dodatkowo przykryć ciasto papierek do pieczenia i wsypać do foremek fasolę aby nie wyrosło) pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200°C. Następnie zdejmujemy papier z ciasta i pieczemy kolejne 5-10 minut. Wyjmujemy ciasto i studzimy.  Po wystudzeniu nakładamy farsz. Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 180 °C. Następnie dodajemy na wierzch starty ser i  pieczemy do czasu jego rozpuszczenia.   

Placuszki z serem i dymką

Placuszki z serem

Składniki:

  • 5 cebulek dymek
  • 1 pęczek szczypioru
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • ½  szklanki mleka
  • 100 g startego startego sera
  • Sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Przygotowanie:

Cebulki kroimy w plasterki.  Mieszamy mąkę z jajkami. Dolewamy powili mleko uważając aby ciasto nie zrobiło się za rzadkie. Do powstałego ciasta dodajemy starty ser, pokrojoną w plasterki cebulę oraz przyprawy.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Z powstałego ciasta smażymy placki. Podajemy z kwaśną śmietaną wymieszaną z pokrojonym szczypiorem.

Pasta kanapkowa z cebulką dymką

Składniki:

  • 100 g twarożku śmietankowego
  • 1 pęczek szczypioru
  • 3 cebulki dymki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Szczypiorek kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy z pozostałymi składnikami do blendera. Tak powstałą pastą grubo smarujemy chleb. 

Zupa z dymką

Składniki:

  • 10 cebulek dymek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 pęczki szczypioru
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 włoszczyzna
  • 4 pałeczki z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 1,5 litra wody. Dodajemy włoszczyznę, pałeczki kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie, sól. Gotujemy wywar. Kroimy cebulkę w piórka i czosnek w plasterki, a następnie delikatnie podsmażamy i dodajemy do wywaru. Gotujemy przez 30 minut. Na koniec siekamy szczypiorek oraz pietruszkę i dodajemy do powstałej zupy. Gotujemy 1-2 minuty i podajemy z tostami. Wedle uznanie możemy zupę doprawić ostrą papryką i/lub śmietaną.

Zobacz także: Cebula i czosnek w profilaktyce nowotworowej

Redakcja poleca

REKLAMA