W 100 g świeżych owocników znajduje się 15% dziennej dawki witaminy C , 40% dziennej dawki witaminy B ( niacyna, ryboflawina, tiamina) oraz 0,5 mg witaminy B12. Grzyb zawiera także dość dużo kwasu olejowego ( 40%), kwasu linolenowego (55%). Boczniaki zawierają także stosunkowo niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (mniej niż 10%).
Polecamy: Boczniak ostrygowaty
Jak przygotować boczniaki do dalszej obróbki?
Możemy przygotować wiele potraw z nich samych albo używając ich jako składnika uzupełniającego. Boczniak, szczególnie młody, jest kruchy i delikatny dlatego trzeba oczyszczać go ostrożnie. Płuczemy szybko i dokładnie osuszamy. Młodych owocników przeznaczonych do smażenia czy duszenia nie trzeba obgotowywać, ale starsze okazy mogą być już na tyle twarde, że będzie to konieczne. Wtedy wkładamy grzyby do wrzącej wody i gotujemy kilka minut aby nieco zmiękły po czym wyjmujemy i starannie osączamy. Tak samo postępujemy gdy chcemy grzyby zapasteryzować albo marynować.
Co możemy z nich przygotować?
Młode boczniaki wykorzystujemy w całości smażąc je, dusząc czy dodając do zup i sosów. Młode kapelusze można także grillować! Ze starszych okazów odcinamy same kapelusze bo trzony są łykowate. Ewentualnie można je obgotować, zmielić i przeznaczyć na jakiś farsz. Gotowy farsz albo obgotowane owocniki możemy z powodzeniem zamrozić.
Doskonale sprawdzają się boczniaki jako nadzienie do naleśników, pierogów, jako dodatek do mięs czy zapiekanek. Kroimy je w paski lub kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną cebulką i doprawiamy ulubionymi ziołami. Można je także suszyć a zmielone na proszek grzybowy stosować do zup i sosów.
Warto jeść boczniaki
Boczniak posiada wiele właściwości dobroczynnych dla naszego organizmu m.in obniża poziom złego cholesterolu we krwi i poziom cukru. Ich spożywanie wpływa na wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych, zmniejsza ciśnienie w gałkach ocznych. Spożywanie boczniaków zaleca się cukrzykom i osobom na dietach odchudzających a także osobom w stanach przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Poza tym grzyby działają na nasz przewód pokarmowy jak miotełka wiążąc toksyny i usuwając je z organizmu wraz z niestrawionymi resztkami. Z boczniaków chętnie korzystają wegetarianie , ale "mięsożercy" także powinni włączyć je do swojej diety.
Naukowcy na całym świecie pracują nad większym zastosowaniem dobroczynnego działania boczniaków m.in. znalezionych w nim substancji pożytecznych w zwalczaniu chorób nowotworowych.
Zobacz także: Oryginalne dania z grzybów