Ślimaki
Ta smaczna przekąska wymaga specjalnego uchwytu przypominającego nożyczki, lecz zakończonego półokrągłymi szczypcami. Trzymając ślimaka wydobywamy specjalnym widelczykiem mięso i połykamy. W miseczce po ślimakach zostaje pyszny sos, który warto zjeść łyżeczką.
Raki
Części jadalne raka to mięso z odwłoka (szyjka) i szczypiec. Można jeść je palcami.
Homar i langusta
Palcami oddzielamy części jadalne. Mięso spożywa się nożem i widelcem deserowym lub specjalnymi szczypcami, które służą do zmiażdżenia dość twardej skorupy szczypiec i ogona. Gdy podano nam homara przeciętego na pół, mięso z przepołowionej skorupy stosunkowo łatwo można wydobyć specjalnym nożem i widelcem.
Zobacz także: Jak poprawnie jeść langustę?
Małże
Ostrygi na surowo podane są już otwarte, na pokruszonym lodzie. Połyka się je bez gryzienia. Ostrygi na ciepło otwieramy specjalnym widelczykiem. Podobnie je się sercówki.
Mule zazwyczaj je się rękami, rozchylona muszla pierwszej zjedzonej małży służy jako szczypczyki do jedzenia z muszli następnych. Można też jeść je widelcem.
Krewetki
Krewetki podawane są na ogół bez skorupek, natomiast często z głową. Wtedy odrywamy główkę i zjadamy wyłącznie resztę, czyli ogon. Krewetki w skorupkach należy wziąć w palce i nacisnąć skorupę. Wyjdzie z niej mięso, które jemy.
Kraby
Jadalnymi częściami kraba jest mięso spod pancerza i mięso ze szczypiec. Kraby wymagają uprzedniego rozłupania lub zmiażdżenia twardych skorupek, by odsłonić soczyste mięso. Specjalne szczypce służą do rozgniecenia kleszczy, w których także znajduje się bardzo smaczne mięso - należy je delikatnie wyssać. Resztę mięsa jemy palcami, widelcem albo łyżką.
Zobacz także: Owoce morza budzą zmysły