Ziołowa karkówka z grilla - przepis
Jeśli wolisz pikantne dania, przygotowuj karkówkę w ostrej marynacie. Zrób ją np. z czosnku, zielonych oliwek i kaparów albo musztardy, cebuli i odrobiny sosu tabasco.

- Irena Piotrak
Opublikowano: 29.04.2013, 05:15
Reklama
Ilość kalorii: 230
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 kotlety z karkówki
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
- gałązka bazylii
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Mięso rozbij kuchennym młotkiem na średniej grubości kotlety. Oprósz solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce.
- Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Koperek i bazylię opłucz, posiekaj, zmiksuj z czosnkiem, wymieszaj z olejem.
- Przygotowaną pastą natrzyj kotlety. Owiń je folią spożywczą lub włóż do zamykanego naczynia, wstaw na 2–4 godziny do lodówki (im dłużej mięso będzie leżało w marynacie, tym będzie bardziej aromatyczne).
- Kotlety ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla. Piecz ok. 4–5 min z każdej strony, przewracając, aby się nie przypaliło.
Reklama
Reklama
Reklama