Reklama
Ilość kalorii: 315
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 60 dag wątróbki drobiowej
  • łyżka mąki
  • olej
  • 2 cebule (najlepiej czosnkowe)
  • 3 twarde jabłka, np. gloster, idared
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na wątróbkę drobiową z cebulką!

  1. Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osącz.
  2. Oprósz mąką.
  3. Kładź na rozgrzanej patelni, a gdy odparuje z niej woda, podlej olejem i obsmaż, co jakiś czas obracając.
  4. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
  5. Dodaj do wątróbki, delikatnie zrumień.
  6. Jabłka umyj, pokrój w cząstki, usuń gniazdka nasienne, dodaj do wątróbki.
  7. Podlej jeszcze 2 łyżkami oleju, całość oprósz pieprzem.
  8. Trzymaj na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut.
  9. Potrawę delikatnie oprósz solą, podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na wątróbkę:

Wątróbka cielęca z calvadosem
Wątróbka zapiekana w owocach
Kurczak z wątróbkami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama