Udziec jagnięcy z pieczonymi ziemniakami

- Irena Piotrak
Składniki:
- udziec jagnięcy z kością ok. 2 kg
- 5 obranych ząbków czosnku
- świeży rozmaryn
Pieczone ziemniaki:
- 1 kg ziemniaków równej wielkości
- 3 główki czosnku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, nakłuć ostrym nożem w kilku miejscach na głębokość 2–3 cm. W nakłuciach umieścić plasterki czosnku i gałązki rozmarynu. Mięso oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą.
2. Przygotowany udziec umieścić bezpośrednio na ruszcie piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C. Pod rusztem ustawić blachę do pieczenia, w której będzie zbierał się skapujący tłuszcz. Piec ok. 80 minut, polewając zbierającym się tłuszczem.
3. Ziemniaki wyszorować, umieścić w rondlu, zalać wrzątkiem, odcedzić, wstrząsnąć. Umieścić na blasze (pod mięsem) razem z połówkami główek czosnku po 20 minutach od wstawienia udźca do piekarnika. Ziemniaki polać tłuszczem i piec razem z mięsem. Od czasu do czasu przewracać, żeby się równomiernie zrumieniły. Podawać do udźca. Doskonałym dodatkiem będzie pesto z kolendry i oczywiście wino.