Swojskie ziemniaki pieczone z masłem
Pieczone ziemniaki są świetne do duszonych i pieczonych mięs

- Irena Piotrak
Opublikowano: 22.04.2009, 19:22
Reklama
Gotowanie 10 min * pieczenie 20 min * 1 porcja – ok. 160 kcal
Reklama
Składniki na 12 porcji:
- ok. 2 kg średniej wielkości ziemniaków
- 10 dag masła
- 1 ząbek czosnku
- sól
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki umyj, obierz, przekrój wzdłuż na połowę, a potem je ponacinaj tak jak na zdjęciu.
2. Gotuj 10 min w osolonej wodzie. Odcedź, osusz. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
Reklama
3. Masło rozpuść, wymieszaj z posiekanym czosnkiem. Polej nim ziemniaki, piecz, aż się przyrumienią. Posyp solą, najlepiej gruboziarnistą.
Reklama
Reklama
Reklama