Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 opakowania gotowego ciasta filo
Reklama

Na nadzienie:

  • 50 dag sera feta
  • 50 dag zmielonego twarogu
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Na smarowidło:

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 80 ml oliwy
Przygotowanie:

Zobacz przepis na serowego ślimaka!

  1. Przygotuj farsz. W misce wymieszaj: twaróg, pokruszony ser feta, jajko i ewentualnie sól i pieprz.
  2. Mleko wymieszaj z oliwą i jajkami.
  3. Wyjmuj z opakowania po jednym arkuszu ciasta i szybko smaruj je mieszaniną mleka, oliwy i jajek, a następnie na całej powierzchni cienko rozprowadź serowy farsz.
  4. Rulon mocno zroluj, delikatnie ściśnij dłońmi na całej długości, zwiń w ślimaka i ułóż na środku w okrągłej formie.
  5. Pozostałe zrolowane wcześniej arkusze ciasta z farszem układaj, zawijając wokół pierwszego ślimaka.
  6. Tak powstały zawijany placek posmaruj resztą smarowidła i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
  7. Piecz przez 30-40 minut do czasu, aż powierzchnia stanie się chrupiąca i złotobrązowa.
Reklama

Zobacz więcej przepisów z serem feta:

Klopsiki z serem feta - przepis Roberta Sowy
Muffiny na słono z fetą - przepis
Pieczone pierogi ze szpinakiem - przepis
Pierogi z fetą - przepis
Papryczki z serem feta - przepis
Grillowane warzywa z serem feta - przepis

Reklama
Reklama
Reklama