Reklama
Ilość kalorii: 460
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 2 duże polędwiczki wieprzowe (ok. 70 dag)
  • 12 plasterków wędzonego boczku
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • mała cukinia
  • mały ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 7 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Polędwiczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w 12 plasterków. Natrzyj świeżo zmielonym pieprzem, owiń w plasterki boczku i zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane polędwiczki, smaż po 4 minuty z obu stron na rumiany kolor. Przełóż na talerz, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut.
  2. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w półplasterki. Pomidorki umyj, przekrój na połówki. Na tłuszcz ze smażenia mięsa włóż cukinię, pomidorki i rozgnieciony czosnek. Smaż 10 minut, mieszając co jakiś czas. Oprósz solą i pieprzem. Dodaj porwane listki bazylii. Mięso wyjmij z piekarnika, podawaj z jarzynami.
Reklama
Reklama
Reklama