Pierogi z soczewicą
Świetna alternatywa dla tradycyjnych ruskich lub z mięsem!

Opublikowano: 09.01.2014, 08:30
Reklama
Ilość kalorii: 475
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
Farsz:
Reklama
- 25 dag soczewicy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół papryki
- olej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
- sól
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
1. Soczewicę ugotuj na miękko w lekko osolonym wrzątku, odcedź.
2. Posiekaną cebulę, czosnek i paprykę przesmaż na 2 łyżkach oleju, połącz z soczewicą.
3. Dodaj posiekaną natkę, dopraw do smaku.
4. Z podanych składników zagnieć ciasto, odstaw na 15 min.
5. Cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki, nadziewaj farszem i zlepiaj.
6. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.
Reklama
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
Reklama
Reklama
Reklama