Reklama
Ilość kalorii: 475
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Farsz:

Reklama
  • 25 dag soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryki
  • olej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • szczypta kurkumy
Przygotowanie:

1. Soczewicę ugotuj na miękko w lekko osolonym wrzątku, odcedź.
2. Posiekaną cebulę, czosnek i paprykę przesmaż na 2 łyżkach oleju, połącz z soczewicą.
3. Dodaj posiekaną natkę, dopraw do smaku.
4. Z podanych składników zagnieć ciasto, odstaw na 15 min.
5. Cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki, nadziewaj farszem i zlepiaj.
6. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.

Reklama

Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"

Reklama
Reklama
Reklama