Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 40 dag mąki
  • jajko
  • łyżka oleju
  • sól
Reklama

Farsz do pierogów:

  • 20 dag bryndzy podhalańskiej
  • 20 dag oscypka
  • 10 dag mielonego tłustego twarogu
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Mąkę przesiej, dodaj jajko, szczyptę soli i 1/2 szklanki letniej wody z olejem. Zagnieć gładkie ciasto, uformuj je w kulę, przykryj miską, odstaw na 30 min.
  2. Bryndzę utrzyj ze startym na drobnej tarce oscypkiem i twarogiem. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj do farszu. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Farsz wymieszaj.
  3. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij krążki średnicy 6–7 cm. Na środku krążków ułóż po łyżeczce farszu. Zlep brzegi formując pierogi.
  4. Zagotuj dużą ilość wody, wkładaj partiami pierogi. Zamieszaj i przykryj. Gdy wypłyną, odkryj garnek i gotuj 2–3 min na średnim ogniu. Ugotowane pierogi wyjmij łyżką cedzakową.
  5. Pierogi z bryndzą podawaj od razu, polane roztopionym masłem lub pozostaw do ostygnięcia i zrumień na oleju z posiekaną cebulką.
Reklama
Reklama
Reklama