Reklama

Składniki:

  • 4 udka kurczaka ok. 1,20 kg
  • sok z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • mieszanka ziół do drobiu
  • ostra papryka w proszku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka oleju
Reklama

Sposób przygotowania pieczonych udek z kurczaka:

Udka z kurczaka opłukać, osuszyć, zdjąć skórę. Połączyć sól z sokiem z cytryny, a kiedy się rozpuści, dodać pieprz, zioła i olej, dobrze wymieszać. Marynatą posmarować udka, naczynie przykryć, wstawić do lodówki na 2 godziny, można na dłużej. Po wyjęciu osączyć, ułożyć na blasze, wstawić do rozgrzanego do 190ºC piekarnika na 30 minut. Wyjąć, posmarować śmietaną, posypać papryką, ponownie wstawić do piekarnikia na 15-20 minut. Pieczone udka z kurczaka podawać z sałatką.

Reklama
Reklama
Reklama