Reklama

Okrasa do pierogów to pyszny dodatek, który dopełnia smak klasycznego polskiego dania. Przetestuj wszystkie propozycje i wybierz swój ulubiony dodatek do pierogów.

Reklama

Spis treści:

  1. Cebulka

  2. Bułka tarta

  3. Śmietana

  4. Okrasa z boczku

  5. Zielona pietruszka

Cebulka

Pokrojoną, przesmażoną i zeszkloną na maśle lub oleju cebulkę warto dodać do pierogów z mięsem, kapustą czy ruskich. To też idealna okrasa do pierogów na Wigilię, kiedy nie powinno się jadać mięsnych potraw.

Żeby przygotować idealną cebulową okrasę, smaż cebulkę wolno, by się powoli zeszkliła. Jeśli lubisz chrupiącą cebulkę w okrasie do pierogów, podnieś temperaturę smażenia dopiero pod koniec.

okrasa do pierogów cebula

fot. Adobe Stock, gkrphoto

Bułka tarta

Tarta bułka delikatnie przyrumieniona na maśle doskonale pasuje do pierogów z serem lub pierogów z owocami. Można do niej dodać łyżkę cukru, a będzie jeszcze smaczniejsza.

Śmietana

Śmietana w połączeniu z cukrem to najlepszy dodatek do pierogów z owocami. Proponujemy też polewać nią pierogi z serem. Niektórzy chwalą sobie jedzenie pierogów ruskich ze śmietaną.

okrasa do pierogów - śmietana

fot. Adobe Stock, elemakar

Okrasa z boczku

Wędzony, pokrojony i zrumieniony boczek to idealna mięsna okrasa do pierogów. Pasuje do pierogów ruskich, mięsnych i tych z serem. Można go przesmażyć razem z cebulką, by połączyć zalety tych dwóch klasycznych dodatków do pierogów.

okrasa do pierogów z boczku

fot. Adobe Stock, okkijan2010

Zielona pietruszka

Zielona pietruszka to świeży i smaczny dodatek do pierogów na słono. Najlepiej pasuje do podsmażonych pierogów. Żeby okrasa z pietruszki była smaczna, koniecznie posiekaj natkę na bardzo drobne kawałki i wymieszają ją z niewielką ilością masła, by dokładnie rozprowadzić natkę po pierogach.

okrasa do pierogów zielona pietruszka

fot. Adobe Stock, zi3000

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 17.01.2013.

Reklama

Zobacz przepisy na nietypowe pierogi z dodatkami:

Reklama
Reklama
Reklama