Mielone kotlety z cebulką i ziołowym pieprzem
Złociste kotlety pełne smaku

- Irena Piotrak
Przygotowanie 30 min * smażenie i duszenie 15 min * 1 porcja – ok. 385 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 60 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 kajzerka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 cebula
- olej
- 1 jajko
- 1 szklanka tartej bułki
- sól
- pieprz ziołowy
Sposób wykonania:
1. Bułkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij.
2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju (jeśli chcesz, by kotlety były bardziej ostre, dodaj do mięsa cebulę surową).
3. Do mielonego mięsa dołóż bułkę, cebulę, jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrób masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj 2–3 łyżki tartej bułki.
4. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
5. Rękami zmoczonymi w zimnej wodzie formuj z mięsnej masy kotlety (będą się łatwiej lepić), lekko je spłaszcz, obtocz w tartej bułce.
6. Kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor.
7. Kotlety podlej odrobiną gorącej wody, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem
ok. 10 minut, uważając, by się nie przypaliły.
Kulinarne inspiracje - forum >>