Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 250 g piersi z kurczaka
  • około 500 g warzyw: fasolki szparagowej, brokułów, marchewki, kukurydzy
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy według uznania, np. przyprawa do kurczaka, gyros, chili
  • zioła prowansalskie
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kurczaka z fasolką szparagową i brokułami!

  1. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kostkę.
  2. Dopraw wszystkimi przyprawami i zalej 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj.
  3. Wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
  4. Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój. Jeśli używasz mrożonych zamiast świeżych, nie rozmrażaj ich.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, wyłóż na nie pokrojone warzywa. Posyp je przyprawami.
  6. Na warzywa wyłóż kawałki piersi z kurczaka.
  7. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
  8. Piecz przez około 50-60 minut, na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię.
Reklama

Zobacz więcej przepisów z fasolką szparagową:

20 dań z fasolki szparagowej

Gulasz warzywny z fasolką szparagową
Jak gotować fasolkę szparagową?
Sałatka z jajkiem i fasolką szparagową

Reklama
Reklama
Reklama