Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 300 g ugotowanej kaszy bulgur,
  • 400 g bakłażana,
  • 10 sztuk pomidorów suszonych z oleju,
  • opakowanie sera feta,
  • 1 mała cebula,
  • 50 ml soku z cytryny,
  • 1 papryczka chili,
  • oliwa z oliwek,
  • natka pietruszki albo świeża kolendra,
  • 2 łyżki garam masala,
  • sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:

Kasza bulgur jest wprost stworzona do sycących, rozgrzewających dań jednogarnkowych. W naszej wersji występuje z grillowanym bakłażanem, serem feta i pomidorami suszonymi.

Dania z kaszą to świetna alternatywa dla jednogarnkowych dań z ziemniakami.

  1. Zacznij od przygotowania bakłażana. Pokrój go w plastry o grubości 1 cm, dokładnie nasmaruj oliwą z oliwek, oprósz solą i grilluj na patelni grillowej (możesz to również zrobić w piekarniku).
  2. Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na głęboką patelnię wlej 3 łyżki oliwy, podsmaż drobno pokrojoną w kostkę cebulkę.
  4. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, papryczkę chili pokrojoną w plasterki i garam masalę.
  5. Dodaj kaszę i pokrojone w kostkę plastry ugrillowanego bakłażana.
  6. Całość skrop sokiem z cytryny.
  7. Podawaj z pokruszonym serem feta i świeżą kolendrą.
Reklama

Więcej przepisów na dania obiadowe:
4 przepisy na dania jednogarnkowe
Przepis na leczo z kurczakiem
Tadżin - przepis na marokańskie danie
Jambalaya - przepis na kociołek z ryżem

Reklama
Reklama
Reklama