Jak upiec kaczkę, żeby była soczysta w środku, a chrupiąca z zewnątrz?
Jak upiec kaczkę, aby była soczysta? Trików jest kilka - jednym z najprostszych, który przyda się początkującym kucharzom, jest pieczenie kaczki w rękawie.

- Małgorzata Machnicka
Opublikowano: 19.10.2021, 12:13
Reklama
Jak upiec kaczkę, żeby była soczysta - to pytanie zadaje sobie każdy, kto zamierza upiec pierwszy raz kaczkę w całości.
Reklama
Spis treści:
Najważniejsze zasady w pieczeniu kaczki
- Aby kaczka była aromatyczna, natrzyj ją przyprawami na około dobę przed pieczeniem.
- By mięso odchodziło od kości i było soczyste, najpierw piecz ją pod przykryciem, a następnie około 15-20 minut bez niego (a jeśli pieczesz w rękawie, to go rozetnij).
- Kaczkę warto podlać - sokiem z pomarańczy lub czerwonym winem.
- Piecz ją około 2,5 godziny - 2 godziny w temperaturze 170 stopni C, ostatnie 15-30 minut w temperaturze 220 stopni C.
- Po godzinie pieczenia, warto przewrócić kaczkę na drugą stronę.
- Aby skórka była chrupiąca, kaczkę posmaruj solanką (1 łyżkę soli wymieszaj w 2 łyżkach soli) na 2 minuty przed końcem pieczenia.
- Do naczynia, w którym przygotowujesz kaczkę, warto dodać warzywa - marchew czy pietruszkę, które później posłużą do przygotowania gęstego sosu.
Sos, który powstanie w trakcie pieczenia przelej do innego naczynia, zmiksuj i przelej do sosjerki.
2 przepisy na soczystą kaczkę
Przed wami 2 przepisy na soczystą kaczkę - jeden z użyciem rękawa do pieczenia, a drugi z wykorzystaniem wyłącznie brytfanki.
Przepis na kaczkę pieczoną w rękawie
Składniki:
- 1 kaczka,
- 4 jabłka,
- 1 cebula,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kaczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj olej, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, paprykę sól i pieprz. Wysmaruj nią kaczkę.
- Jabłka umyj i pozbądź gniazd nasiennych. 3 z nich pokrój na ćwiartki i nafaszeruj nimi kaczkę. Zepnij wykałaczkami.
- Kaczkę włóż do rękawa do pieczenia, podlej winem i odstaw w żaroodpornym naczyniu do lodówki na 24 godziny.
- Na godzinę przed pieczeniem wyjmij kaczkę z lodówki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka). Wstaw kaczkę i piecz 2 godziny.
- Po tym czasie rozetnij rękaw i zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Piecz z termoobiegiem około 15 minut, aż do utworzenia chrupiącej skórki z wierzchu.
- Tak upieczona kaczka będzie idealnie soczysta - podawaj ją z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.

fot. Jak upiec kaczkę/Adobe Stock, koss13
Kaczka pieczona faszerowana w brytfance
Składniki:
- 1 kaczka (około 2 kg),
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka suszonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego estragonu,
- 3 łyżki miodu,
- 4 jabłka,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 100 ml soku pomarańczowego świeżo wyciskanego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj sól, pieprz, olej, czosnek w proszku, estragon i suszoną paprykę.
- Kaczkę nasmaruj marynatą.
- Jabłka pokrój na mniejsze kawałki i wytnij gniazda nasienne. Nafaszeruj kaczkę jabłkami, zepnij wykałaczką i przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
- Marchew i pietruszkę obierz i przekrój wzdłuż na pół. Ułóż w brytfance obok kaczki. Wlej sok pomarańczowy.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Wstaw kaczkę i przykryj całość pokrywką. Piecz 2 godziny.
- Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220 stopni C i piecz z termoobiegiem około 15-20 minut, aż do utworzenia chrupiącej skórki z wierzchu.
Reklama
Czytaj także:
Reklama
Reklama
Reklama