Reklama

Jak upiec kaczkę, żeby była soczysta - to pytanie zadaje sobie każdy, kto zamierza upiec pierwszy raz kaczkę w całości.

Reklama

Spis treści:

  1. Zasady pieczenia kaczki
  2. Dwa przepisy na soczystą kaczkę

Najważniejsze zasady w pieczeniu kaczki

  • Aby kaczka była aromatyczna, natrzyj ją przyprawami na około dobę przed pieczeniem.
  • By mięso odchodziło od kości i było soczyste, najpierw piecz ją pod przykryciem, a następnie około 15-20 minut bez niego (a jeśli pieczesz w rękawie, to go rozetnij).
  • Kaczkę warto podlać - sokiem z pomarańczy lub czerwonym winem.
  • Piecz ją około 2,5 godziny - 2 godziny w temperaturze 170 stopni C, ostatnie 15-30 minut w temperaturze 220 stopni C.
  • Po godzinie pieczenia, warto przewrócić kaczkę na drugą stronę.
  • Aby skórka była chrupiąca, kaczkę posmaruj solanką (1 łyżkę soli wymieszaj w 2 łyżkach soli) na 2 minuty przed końcem pieczenia.
  • Do naczynia, w którym przygotowujesz kaczkę, warto dodać warzywa - marchew czy pietruszkę, które później posłużą do przygotowania gęstego sosu.

Sos, który powstanie w trakcie pieczenia przelej do innego naczynia, zmiksuj i przelej do sosjerki.

2 przepisy na soczystą kaczkę

Przed wami 2 przepisy na soczystą kaczkę - jeden z użyciem rękawa do pieczenia, a drugi z wykorzystaniem wyłącznie brytfanki.

Przepis na kaczkę pieczoną w rękawie

Składniki:

  • 1 kaczka,
  • 4 jabłka,
  • 1 cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj olej, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, paprykę sól i pieprz. Wysmaruj nią kaczkę.
  3. Jabłka umyj i pozbądź gniazd nasiennych. 3 z nich pokrój na ćwiartki i nafaszeruj nimi kaczkę. Zepnij wykałaczkami.
  4. Kaczkę włóż do rękawa do pieczenia, podlej winem i odstaw w żaroodpornym naczyniu do lodówki na 24 godziny.
  5. Na godzinę przed pieczeniem wyjmij kaczkę z lodówki.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka). Wstaw kaczkę i piecz 2 godziny.
  7. Po tym czasie rozetnij rękaw i zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Piecz z termoobiegiem około 15 minut, aż do utworzenia chrupiącej skórki z wierzchu.
  8. Tak upieczona kaczka będzie idealnie soczysta - podawaj ją z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.
jak upiec kaczkę aby była miękka i chrupiąca

fot. Jak upiec kaczkę/Adobe Stock, koss13

Kaczka pieczona faszerowana w brytfance

Składniki:

  • 1 kaczka (około 2 kg),
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu,
  • 3 łyżki miodu,
  • 4 jabłka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 100 ml soku pomarańczowego świeżo wyciskanego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj sól, pieprz, olej, czosnek w proszku, estragon i suszoną paprykę.
  2. Kaczkę nasmaruj marynatą.
  3. Jabłka pokrój na mniejsze kawałki i wytnij gniazda nasienne. Nafaszeruj kaczkę jabłkami, zepnij wykałaczką i przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
  4. Marchew i pietruszkę obierz i przekrój wzdłuż na pół. Ułóż w brytfance obok kaczki. Wlej sok pomarańczowy.
  5. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Wstaw kaczkę i przykryj całość pokrywką. Piecz 2 godziny.
  6. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220 stopni C i piecz z termoobiegiem około 15-20 minut, aż do utworzenia chrupiącej skórki z wierzchu.
Reklama

Czytaj także:

Reklama
Reklama
Reklama