Kabaczki w śmietanie - przepis

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 16.08.2012, 09:04
Reklama
Składniki:
- 2 nieduże kabaczki (po 35 dag)
- szklanka śmietany 18-proc. (do zup i sosów)
- 2 łyżki oleju
- 2–3 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sok z cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Kabaczki umyj, osusz, obierz, pokrój na plastry grubości 2 cm. Wykrój z plastrów miękki miąższ z pestkami. Plastry kabaczków oprósz solą i pieprzem, a następnie mąką, strzepując jej nadmiar.
- W dużym płaskim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Włóż kabaczki i obsmaż z obu stron na złoty kolor. Śmietanę rozmieszaj z płaską łyżką mąki. Dopraw świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zalej kabaczki i zagotuj. Posyp posiekanym koperkiem. Duś pod przykryciem 5–6 minut. Podawaj z pieczywem, makaronem lub ryżem.
Reklama
Reklama
Reklama