Reklama
Składniki:
  • 2 nieduże kabaczki (po 35 dag)
  • szklanka śmietany 18-proc. (do zup i sosów)
  • 2 łyżki oleju
  • 2–3 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Kabaczki umyj, osusz, obierz, pokrój na plastry grubości 2 cm. Wykrój z plastrów miękki miąższ z pestkami. Plastry kabaczków oprósz solą i pieprzem, a następnie mąką, strzepując jej nadmiar.
  2. W dużym płaskim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Włóż kabaczki i obsmaż z obu stron na złoty kolor. Śmietanę rozmieszaj z płaską łyżką mąki. Dopraw świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zalej kabaczki i zagotuj. Posyp posiekanym koperkiem. Duś pod przykryciem 5–6 minut. Podawaj z pieczywem, makaronem lub ryżem.
Reklama
Reklama
Reklama