Reklama

Grillowana pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych dań na wiosenno-letnich imprezach. Ale koniec sezonu wielkiego grillowania wcale nie oznacza, że musimy rezygnować z tej formy przyrządzania kurczaka. Jeśli posiadasz piekarnik z funkcją grillowania, grill elektryczny albo grillową patelnię, możesz przygotowywać ją przez cały rok.

Reklama

Jak podawać grillowaną pierś z kurczaka?

O wyższości mięsa grillowanego nad mięsem smażonym nie trzeba chyba nikogo przekonywać, zwłaszcza tych, którzy cenią zdrowe i dietetyczne potrawy. A piersi z kurczaka są idealne na grilla - są bardzo delikatne i przyrządza się je dość szybko - należy je jedynie odpowiednio zamarynować, aby były soczyste i pełne smaku.

Grillowana pierś z kurczaka może być podawana samodzielnie, jako główne danie w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub kaszy i surówki albo potraktowana jako dodatek do sałatki na bazie mieszanki sałat, świeżych warzyw i sosu winegret - wtedy należy pokroić ją na ukośne plastry lub w kostkę.

Przepis na grillowaną pierś z kurczaka

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylia,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, zioła i cytrynę pokrojoną na cienkie plasterki.
  2. Do marynaty włóż mięso (jeśli piersi są bardzo grube, można je przekroić poziomo na 2 części) i odstaw do lodówki na godzinę.
  3. Piersi wyłóż na gorący ruszt i piecz po 5-6 minut z każdej strony.
  4. Podawaj grillowaną pierś z kurczaka z ulubionymi warzywami i sosem, np. tzatziki.
Reklama

Więcej przepisów na pysznego kurczaka:

Reklama
Reklama
Reklama