Reklama
Ilość kalorii: 420
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 80 dag dyni
  • duża papryka czerwona
  • duża papryka żółta
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Reklama

Marynata do kurczaka:

  • 5 łyżek oliwy ziołowej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1–2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu Cayenne
Przygotowanie:
Reklama
  1. W dużej misce wymieszaj oliwę ziołową, sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sporą szczyptę pieprzu Cayenne. Mięso opłucz, osusz, oczyść, włóż do marynaty, wymieszaj, by równomiernie się nią pokryło. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.
  2. Piersi usmaż na patelni grillowej na rumiano (5-7 min) z obu stron. Przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw do ciepłego piekarnika, by mięso doszło w środku.
  3. W tym czasie umyj i oczyść dynię oraz kolorową paprykę. Warzywa pokrój w zapałkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj warzywa, smaż, cały czas mieszając, ok. 5 minut. Następnie dodaj obrany i posiekany czosnek. Dopraw suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem. Smaż jarzyny kolejne 5 minut. Mięso ułóż na dużych talerzach, obłóż jarzynami i podawaj.
Reklama
Reklama
Reklama