Duszone gołębie
Duszone gołębie
Opublikowano: 14.05.2019, 12:26
Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
4 gołębie,
10 dag słoniny,
3 dag tłuszczu,
1 szklanka śmietany,
sól.
Reklama
Zalewa:
1 porcja włoszczyzny bez kapusty,
1 cebula,
1 liść laurowy,
6 ziaren pieprzu,
1 gałązka estragonu,
2 litry wody,
0,5 szklanki octu,
2 łyżki cukru,
1 łyżka soli.
Przygotowanie:
Reklama
Zalewa: warzywa oczyścić, zalać wodą i zagotować z przyprawami. Pozostawić do ostygnięcia. Sprawić ptaki. Przeciąć wzdłuż. Zalać zalewą. Odstawić na 12 godzin. Następnie wyjąć. Przelać zimną wodą. Osuszyć. Naszpikować słoniną. Przysmażyć na rozgrzanym tłuszczu w szybkowarze. Wlać śmietanę. Szybkowar zamknąć. Ogrzewać kwadrans od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrzego.
Reklama
Reklama
Reklama