DANIA: dania na parze, dania główne, pyszne dania
Dania przygotowywane na bazie zdrowych składników to idealny posiłek każdego dnia. Sprawdź jak robić idealne posiłki!

Dania na parze
Kluski na parze
Oto składniki na kluski na parze:
- 200 g mąki
- 100 ml wody
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- olej
- 150 g mięsa mielonego
- średnia cebula
- sos sojowy
- 3 łyżki wywaru warzywnego lub mięsnego
Jak zrobić kluski na parze?
Przesianą wcześniej mąkę łączymy z wodą, drożdżami, szczyptą soli, pieprzu i dokładnie ugniatamy. Ciasto przekładamy do miski i smarujemy olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Rozdzielamy na mniejsze kuleczki i odkładamy na stolnice oprószoną mąką. Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z wcześniej posiekaną cebulą. Doprawiamy sosem sojowym do smaku. Dolewamy wywar mięsny. Farsz mięsny wkładamy do każdej wyrośniętej bułeczki. Każdą układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy przez 15 minut. Tak przyrządzone danie na parze podajemy z sosem chili lub słodko-kwaśnym.
Dania główne
Kotlety schabowe
Oto składniki na kotlety schabowe:
- 4 kotlety schabowe
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- cukinia
- 5 ziemniaków
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- słodka papryka w proszku
Jak zrobić kotlety schabowe?
Kotlety schabowe marynujemy w oliwie, soku z cytryny oraz czosnku przeciśniętym przez praskę. Cukinię dokładnie obmywamy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy ze skórki lub dokładnie szorujemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni kotlety do lekkiego zbrązowienia. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Przekładamy mięso i warzywa do naczynia żaroodpornego. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i zapiekamy danie przez 45 minut. Tak przyrządzone kotlety schabowe podajemy z pieczonymi warzywami lub surówką.
Pyszne dania
Spaghetti bolognese
Oto składniki na spaghetti bolognese:
- 3 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- 2 marchewki
- seler
- średnia cebula
- 500 g mięsa mielonego
- puszka pomidorów
- liście laurowe
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pieczarki
- koncentrat pomidorowy
- szklanka wina
- 3 łyżki śmietany
- oregano
- tymianek
- opakowanie spaghetti
Jak zrobić spaghetti bolognese?
Masło i oliwę rozpuszczamy. Siekamy marchewkę, cebulę i selera. Podsmażamy całość do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy mięso przez około 10 minut do zbrązowienia. Dolewamy wino, koncentrat pomidorowy, śmietanę. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz dosypujemy oregano i tymianek. Następnie dusimy wszystko na patelni. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Danie serwujemy z dodatkiem posiekanej pietruszki.