Reklama

Dania na parze

Kluski na parze

Reklama

Oto składniki na kluski na parze:

  • 200 g mąki
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • olej
  • 150 g mięsa mielonego
  • średnia cebula
  • sos sojowy
  • 3 łyżki wywaru warzywnego lub mięsnego

Jak zrobić kluski na parze?

Przesianą wcześniej mąkę łączymy z wodą, drożdżami, szczyptą soli, pieprzu i dokładnie ugniatamy. Ciasto przekładamy do miski i smarujemy olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Rozdzielamy na mniejsze kuleczki i odkładamy na stolnice oprószoną mąką. Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z wcześniej posiekaną cebulą. Doprawiamy sosem sojowym do smaku. Dolewamy wywar mięsny. Farsz mięsny wkładamy do każdej wyrośniętej bułeczki. Każdą układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy przez 15 minut. Tak przyrządzone danie na parze podajemy z sosem chili lub słodko-kwaśnym.

Dania główne

Kotlety schabowe

Oto składniki na kotlety schabowe:

  • 4 kotlety schabowe
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • cukinia
  • 5 ziemniaków
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • słodka papryka w proszku

Jak zrobić kotlety schabowe?

Kotlety schabowe marynujemy w oliwie, soku z cytryny oraz czosnku przeciśniętym przez praskę. Cukinię dokładnie obmywamy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy ze skórki lub dokładnie szorujemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni kotlety do lekkiego zbrązowienia. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Przekładamy mięso i warzywa do naczynia żaroodpornego. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i zapiekamy danie przez 45 minut. Tak przyrządzone kotlety schabowe podajemy z pieczonymi warzywami lub surówką.

Pyszne dania

Spaghetti bolognese

Oto składniki na spaghetti bolognese:

  • 3 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 2 marchewki
  • seler
  • średnia cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów
  • liście laurowe
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pieczarki
  • koncentrat pomidorowy
  • szklanka wina
  • 3 łyżki śmietany
  • oregano
  • tymianek
  • opakowanie spaghetti

Jak zrobić spaghetti bolognese?

Masło i oliwę rozpuszczamy. Siekamy marchewkę, cebulę i selera. Podsmażamy całość do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy mięso przez około 10 minut do zbrązowienia. Dolewamy wino, koncentrat pomidorowy, śmietanę. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz dosypujemy oregano i tymianek. Następnie dusimy wszystko na patelni. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Danie serwujemy z dodatkiem posiekanej pietruszki.

Reklama

Zobacz inne przepisy na obiad

Reklama
Reklama
Reklama