Reklama

Bitki wołowe przygotowywane z udźca, łopatki lub ligawy to doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Mięso delikatnie rozbite tłuczkiem, podczas duszenia w sosie rozpada się i wręcz rozpływa się w ustach. Bitki wołowe doprawiaj zielem angielskim i liściem laurowym. Do sosu możesz dodać również kilka suszonych grzybów lub odrobinę musztardy. Duszona wołowina doskonale komponuje się z ziemniakami i klasycznymi surówkami.

Reklama

Spis treści:

  1. Bitki wołowe w sosie własnym
  2. Bitki wołowe w sosie grzybowym
  3. Bitki wołowe w sosie musztardowym

Przepis na bitki wołowe w sosie własnym

Bitki wołowe w sosie własnym to chyba jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Właściwie ta potrawa nie musi być przygotowana z wołowiny - jeśli wolisz, na bitki wybierz mięso wieprzowe.

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe pokrój na plastry o grubości 1,5 cm i delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw zmielonym pieprzem i solą.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną w grube piórka cebulę.
  3. Odsuń cebulę na bok i podsmaż mięso - po 2-3 minuty z każdej strony.
  4. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i zalej mięso wodą tak, aby było całe równo przykryte.
  5. Dopraw bitki wołowe solą i pieprzem.
  6. Duś pod przykryciem przez około 2,5 godziny (do miękkości). W razie potrzeby uzupełnij wodę.
  7. Do sosu dodaj obie mąki i zagotuj całość.
  8. Bitki wołowe w sosie własnym podawaj z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.
przepis na bitki wołowe w sosie własnym
fot. Bitki wołowe w sosie własnym/Adobe Stock, valentinamaslova

Przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym

Mięso wołowe lubi towarzystwo grzybów. Najlepiej użyć grzybów leśnych, ale równie dobrze sprawdzą się np. pieczarki lub boczniaki.

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego (najlepiej udziec wołowy),
  • 2 średnie cebule,
  • 1 marchewka,
  • garść suszonych grzybów,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z udźca wołowego pokrój na cieńsze plastry i delikatnie rozbij za pomocą tłuczka.
  2. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  3. Obsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i przełóż do rondla.
  4. Na patelni przesmaż cebulę pokrojoną w piórka i dodaj do mięsa razem z suszonymi grzybami, pokrojoną w grube plastry marchewką i przyprawami.
  5. Duś przez około 2,5 godziny.
  6. Do sosu dodaj obie mąki i zagotuj.
  7. Bitki wołowe w sosie grzybowym podawaj z kluskami śląskimi i buraczkami na ciepło.

Przepis na bitki wołowe w sosie musztardowym

Sos musztardowy to kolejny idealny dodatek do bitek wołowych. Najlepiej sprawdzi się musztarda sarepska, ale możesz też wybrać inny rodzaj.

Składniki:

  • 500 g wołowiny,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe pokrój na cieńsze plastry i obtocz mąką.
  2. Rozgrzej olej na głębokiej patelni i obsmaż mięso po 2 minuty z każdej strony.
  3. Posiekaj cebulę, dodaj do mięsa i smaż jeszcze chwilę.
  4. Mięso zalej wrzątkiem, dodaj wszystkie przyprawy, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 2 godziny.
  5. Po tym czasie dodaj musztardę i gotuj kolejne 30 minut.
  6. Stopniowo dodawaj śmietanę, ciągle mieszając.
  7. Bitki wołowe w sosie musztardowym podawaj z ogórkiem kiszonym i kaszą gryczaną.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 24.06.2020
Reklama

Więcej przepisów na wołowinę:

Reklama
Reklama
Reklama