Reklama
Ilość kalorii: 375
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 25 dag ryżu
  • 4 łyżki masła
  • cebula
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • szczypta szafranu
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 10 dag startego parmezanu
  • szklanka groszku
  • mała papryka
  • pieprz
  • sól
Reklama
Przygotowanie:

1. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła.
2. Dodaj posiekaną cebulkę, podsmaż, dodaj ryż.
3. Smaż, mieszając, aż ryż stanie się szklisty.

4. Dodaj wino, smaż, aż płyn odparuje.
5. Wsyp szczyptę szafranu i mieszając, dodawaj po łyżce wazowej gorącego bulionu.
6. Zanim dodasz kolejną porcję bulionu, poprzednia musi zostać wchłonięta przez ryż.
7. Po 30-45 min zestaw z ognia, dodaj 2 łyżki masła i parmezan.
8. Dopraw do smaku.
9. Dodaj podgotowany groszek i pokrojoną, podsmażoną paprykę.

Reklama

Przepis z "Przyjaciółki"

Reklama
Reklama
Reklama