Placki ryżowe - przepis składniki i przygotowanie
Według przepisu z Kalifornii. Z pysznym sosem z cukinii, pomidorów i papryki!

Opublikowano: 29.03.2015, 12:06
Reklama
Ilość kalorii: 550
Czas przygotowania: 55 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 jajka
- 175 ml mleka
- 125 g mąki
- sól, biały pieprz
- 1,5 filiżanki gotowanego ryżu
Reklama
Sos warzywny:
- 2 małe cukinie
- 2 pomidory
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki oleju
- sól, czarny pieprz
- 100 ml białego wina
- 100 ml bulionu warzywnego
- 70 g koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
- łyżka pestek słonecznika
- 2 łyżki tartego sera
- 1 łyżka posiekanych ziół
Przygotowanie:
W ten sposób przygotowuje się je np. w Kalifornii. Pysznym dodatkiem do placków są warzywa duszone są w winie. Zobacz przepis na placki ryżowe z warzywami!
- Wymieszaj jajka z mlekiem, mąką, solą i pieprzem.
- Ciasto odstaw do napęcznienia. Dodaj do niego ryż.
- Przygotuj sos: cukinię oczyść, umyj i pokrój w krótkie paski.
- Pomidory krótko zblanszuj, obierz, przekrój na pół, usuń pestki, miąższ pokrój w paski.
- Paprykę przekrój na pół, wytnij nasadę ogonka, usuń pestki i pokrój w małą kostkę.
- Olej rozgrzej na patelni, zeszklij na nim cukinię i paprykę, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. Dodaj wino, bulion i koncentrat pomidorowy.
- Duś warzywa 10 minut na małym ogniu. Nagrzej piekarnik do temperatury 100°C.
- Na małej patelni rozgrzej tłuszcz.
- Usmaż na nim partiami 16 małych placków. Gotowe trzymaj w ciepłym piekarniku (65 stopni przy włączonym termoobiegu).
- Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni.
- Placki podaj z sosem warzywnym, posyp pestkami słonecznika i serem.
- Udekoruj ulubionymi ziołami, np. bazylią.
Reklama
Wypróbuj inne pyszne dania z ryżu:
Sałatka z ryżem i szynką
Ryż z potrawką z kukurydzy
Zielone risotto z rukolą
Lekka zupa pomidorowa z ryżem
Reklama
Reklama
Reklama